Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde dondurulan 2 başlığın açılmasına hazır olduğu iddia edilirken, Türkiye'den 'taktiksel bir yaklaşım' değerlendirmesi geldi.

AB dönem başkanlığı 1 Temmuz'dan itibaren Kıbrıs Rum Kesimi'ne geçecek. Türkiye de, Kıbrıs sorununda ilerleme olmaması durumunda bu dönemde AB ile ilişkileri askıya alacak.

Masanın üstündeki senaryo bu iken, Rum basınında bir iddia yer aldı: Kıbrıs Rum Yönetimi, "AB ile Ankara arasındaki katılım pazarlıklarında veto ettiği altı başlıktan ikisinin müzakereye açılmasına onay verdi."

Türk siplomatik kaynakları ise bu durumu 'taktiksel bir yaklaşım' olarak değerlendirdi.

Ayrıntıları Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, Rumların onayını Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’nin Brüksel’e bildirdiği bilgisi yer aldı.

Rumların, AB’nin ve Türkiye’nin baskısı nedeniyle iyi niyet jestinde bulunmaya karar vermiş olabileceği belirtilirken, başlıkların ‘Yargı ve Temel Haklar’ (23’üncü başlık) ve ‘Adalet, Özgürlük, Güvenlik’ (24’üncü başlık) olduğu kaydedildi.

Haberde, resmi bildirimin yapılmadığı Ankara'nın tepkisi diplomatik kaynakalara dayandırılarak verildi: 
"Rum basınında sürekli önceden nabız yoklayan birçok haber çıkar. Taktiksel bir tutum. Rumlar, ‘Biz Türkiye’ye karşı çok iyi niyetliyiz ama Türkiye bizi muhatap almıyor’ oyunu peşindeler.

Madem çok iyi niyetliler, hiç kendi dönem başkanlıklarını beklemeden hemen yarın bu başlıkları şu anki Danimarka dönem başkanlığında açalım. Türkiye, bu başlıkları müzakere edebilecek konumunda. Diyelim ki AB’nin zamana ihtiyacı var, biz beklemeye hazırız. Rum Kesimi’nin 6 aylık dönem başkanlığı geçtikten sonraki dönem başkanlığında da fasılları açar ve müzakereye geçeriz.

Böyle basit taktiksel şeylerle kaybedecek vaktimiz yok. Bizim hedefimiz Kıbrıs’ta kapsamlı çözümdür. Rumların iki müzakere başlığının açılması ile Olumlu Ajanda’ya onay vermesi, 1 Temmuz’da onların dönem başkanlığını tanıma ve onları muhatap alacağımıza dair bir yol açmaz."

TÜRKİYE'NİN AB YOLU 
— Türkiye ile AB arasında Ekim 2005’ten bu yana başlayan müzakerelerde, son üç dönem başkanlığında (Belçika, Macaristan ve Polonya) tek bir başlık dahi açılamadı.

— 6.5 yıldır 35 başlıktan sadece 13’ü açılabildi.

— 2006 Aralık’ındaki AB Konseyi’nde, liderler, Rumlara limanların açılmaması nedeniyle 8 başlığı askıya aldı.

— Buna ek olarak Fransa, “Tam üyeliğe götürecek” gerekçesiyle 5 başlığa ambargo koydu.

— Kıbrıslı Rumlar ise ayrıca 6 başlığa veto uyguladı.