Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi’nin çözüme ilişkin taslak belgesinin Türk tarafı ile teati edilmeden önce Rum siyasi partilere, daha sonra da basına sızdırılmasına tepki göstererek, “Bunun anlaşmamak veya anlaşmanın yollarını tıkamak için bir taktik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yarın gerçekleştirilecek liderler görüşmesinde konuyu gündeme getireceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının Mart sonuna kadar olan süreyi en iyi şekilde değerlendirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yarınki görüşmenin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın taraflarla ayrı ayrı yaptığı görüşmeler sonucunda varılan mutabakat gereği yapılacağını söyledi.

“Önümüzde çok kısa bir süre var. Biz bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmeye ve sayın Downer’ın raporunun gerçeklere göre hazırlanması konusunda hassasiyetimizi ortaya koymaya devam edeceğiz” diyen Eroğlu, yarınki görüşmede daha ziyade önlerindeki 3 - 4 haftalık süredeki görüşmenin yönteminin gündeme geleceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu şunları söyledi:

“Güney’de sayın Hristofyas’ın hazırladığı anlaşma metni basına sızmıştır. Bizim, Hristofyas’la, Birleşmiş Milletler’le yaptığımız anlaşmaya göre tarafların hazırlayacağı çözüme ilişkin taslak belge Genel Sekreter’in buradaki temsilcisine 15 Aralık’ta verilecekti. Biz, 15 Aralık’ta o belgeyi verdik. Rumların da vermesi ile bu belgeler teati edilecekti. Maalesef o belgeler bugüne kadar bize teati edilmedi. Bizim de bu belgeyle ilgili bilgimiz ancak Rum basınında çıkan haberlere göre gerçekleşti.

Bu konuyu da yarınki görüşmede değerlendirmek durumunda olacağız. Çünkü bazı konular görüşmelerin hassasiyeti dikkate alınarak gizlilik içerisinde olması gerekirken, kendi taslak belgesini siyasi partilere, siyasi partiler de Rum basınına verdiği zaman bu Hristofyas’ı da bağlar. Dolayısı ile esneme şansını da ortadan kaldırır. Bu bana göre anlaşmamak için, anlaşma yollarını tıkamak için yapılan bir taktidir. Tabii ki yarın bunlar da görüşülecektir.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmelerin devam edebilmesi ve çok taraflı konferansın çağırılması için önümüzdeki 3 - 4 hafta içerisinde bazı gelişmelerin olması gerektiğini kaydederek, “Onun arayışı içerisinde olacağız. Biliyorsunuz biz başından beri çok taraflı konferansın yapılmasını talep etmekteyiz, Rum tarafı ise bundan kaçmaya çalışmaktadır. Bu, sayın Downer’ın vereceği raporla ortaya çıkacak bir durumdur. Bunu da zaman içerisinde göreceğiz” dedi.