Erdoğan, Seul’de görüştüğü Obama’ya Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılacağını söyledi. ABD Başkanı, “Bu kararı duymaktan mutluyum” dedi

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Güney Kore’nin başkenti Seul’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrasında yaptığı “Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılacağı kararını duymaktan mutluyum” açıklaması büyük ses getirdi. Bu sözler Yunan basınında geniş yer bulurken, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da konuyla ilgili sorular üzerine, “Bu konu Türkiye ile ABD arasındaki bir konu olmaktan çok bizim iç mevzuatımızla ilgili bir konudur. 
 
Ben Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını Türkiye için bir tehdit olarak görmüyorum. Bu Türkiye için bir zenginlik olacaktır. Bu konuda teşvik edici adımların eşzamanlı atılmasının da her zaman yararlı olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

Ruhban okulunun açılmasının insan hakları açısından ve Ortodoks vatandaşların din adamı ihtiyaçlarını karşılaması bakımından önemli bir konu olduğunu dile getiren Bağış, şöyle devam etti: “Ama bu adımları atarken, her ne kadar mütekabiliyet şartına bağlı olmasa bile, Yunanistan’ın da eşzamanlı olarak atacağı iyi niyet adımlarının çok önemli olacağını vurgulamıştık. Bu çerçevede Sayın Başbakanımıza defalarca söz verdiklerine şahit olduğumuz Yunanistan başbakanlarının, hem Sayın Papandreu’nun hem sayın Karamanlis’in gerekli adımları atamamış olması aslında konunun nerede tıkandığını ortaya koymaktadır. Türkiye bu konuda çok önemli adımlar atmıştır. Ama AB standartlarında bir demokrasi olması gereken Yunanistan’ın artık biraz kendi sorumluluklarının bilincinde hareket etmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum.”

Bugünlerde bekliyoruz

Fener Rum Patrikhanesi’nin avukatı olan Kezban Hatemi konuya ilişkin şöyle dedi: “Başbakan açılması oldukça gecikmiş olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için her türlü kolaylığın gösterileceğini ve gerekli iradenin ortaya konulduğunu sıklıkla söylemişti. Garanti edilmesi demekle bu sözlerini pekiştirmiş oldu. Patrikhane’ye Ruhban Okulu’nun açılmasına ilişkin verilmiş kesin bir tarih yok ancak bugünlerde açılmasını bekliyoruz.”

GÜÇ ELMASI 


Erdoğan’ın bu el hareketi Alman Bild gazetesinin dikkatini çekti. Gazeteye konuşan vücut dili uzmanları ‘Bu duruşa
Güç Elması deniyor. Kişi enerjisini karşısındakine yönelterek onun duygularını kontrol eder’ diyor.

Liderlere Suriye’deki son durumu anlattı

NÜKLEER Zirve için Seul’de bulunan Başbakan Erdoğan, liderlerle ikili görüşmelere başladı. Ürdün Kralı Abdullah, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, İtalya Başbakanı Mario Monti ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le görüşen Erdoğan, ağırlıklı olarak Suriye’de yaşananlar üzerinde durdu. Başbakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, görüştüğü tüm liderlere, Suriye’de yaşananlar konusunda Türkiye’nin görüşlerini aktardı. Başbakan Erdoğan’ın, Suriye’deki insan hakları ihlallerinin son safhaya geldiğini, bunlara seyirci kalınamayacağını vurguladığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da eşlik ettiği görüşmelerde Başbakan Erdoğan’ın, Suriye’den Türkiye’ye göç akınının arttığına da dikkati çektiği ifade edildi.

Pakistan’a gidecek

Başbakanlık yetkilileri, Şili Cumhurbaşkanı Pinera’nın, İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısı sebebiyle yarıda kestiği Şili ziyaretini hatırlatarak, Erdoğan’a, ”Sizi en kısa zamanda Şili’ye bekliyoruz” dediğini, Başbakan Erdoğan’ın, davete teşekkür ederek, bu konuyu değerlendireceğini ifade ettiğini bildirdi.Erdoğan’ın, Gilani ve Nazarbayev’le yaptığı görüşmelerde de yine bu ülkelere ziyaretlerin konuşulduğu bildirilirken, Erdoğan’ın, 22 Mayıs’ta Pakistan’a ardından da 23-24 Mayıs’ta da Kazakistan’a gideceğini söylediği dile getirildi. İtalya Başbakanı Monti’yle görüşmesinde Erdoğan’ın İtalya’ya yapmayı planladığı ziyaretin gündeme geldiği, ancak ziyaret tarihinin kesinleşmediği kaydedildi.

Altın Defteri imzaladı

NÜKLEER Güvenlik Zirvesi için gittiği Seul’de temaslarını sürdüren Başbakan Erdoğan, dün ilk olarak “Mavi Ev” olarak anılan Güney Kore Cumhurbaşkanlığı’na gitti. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve eşi Kim Yoon-ok tarafından karşılandı. Erdoğan’ın “Altın Defter”i imzalamasının ardından liderler ve eşleri fotoğraf çekimi için gazetecilerin karşısına geçti. Görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için anlaşma imzalandı. Töreninin ardından, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve eşi Kim Yoon-ok tarafından onuruna verilen öğle yemeğinde bir araya geldi.