Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Cumhuriyetçi Parti'nin ABD başkan adaylığı yarışında, kritik önemdeki Florida eyaletini açık ara kazandı. Partinin şimdiden başkan adayı olmuş gibi daha kesin ifadeler kullanan Romney, ABD Başkanı Barack Obama'ya ithafen, "Yoldan çekilme zamanın geldi" dedi.

Eyalete yönelik yapılan anket sonuçları doğru çıktı. Romney, beklenildiği gibi Florida'da seçimi kazandı. Hem de bunu en yakın rakibi eski Temsilciler Meclisi Başkanı Mitt Gingrich ile arasını büyük ölçüde açarak yaptı.

Cumhuriyetçi Parti'den alınan bilgiye göre, sandıkların yüzde 95'i açıldı. Buna göre, Romney oyların yüzde 46'sını, Gingrich ise yüzde 32'sini aldı. Florida'yı atlayarak sonraki durak olan Nevada'ya geçen eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum yüzde 13 oy oranıyla seçimi bitirdi.

Santorum gibi Florida'yı pas geçmeyi tercih eden Teksas Milletvekili Ron Paul'un oy oranı ise yüzde 7 oldu.

Romney'nin, Latin nüfusunun yoğun olduğu Florida'da, Cumhuriyetçi Latin oylarının yüzde 54'ünü, Gingrich'in de yüzde 29'unu aldığı belirtiliyor.

"YOLDAN ÇEKİL"

Seçim kampanyası merkezini Tampa kentine kuran Romney, sandıkların kapanmasından sadece yarım saat sonra zaferini açıkladı. Sloganlar eşliğinde salona giren Romney'nin kendine güveninin büyük ölçüde arttığı dikkatlerden kaçmadı.

Diğer Cumhuriyetçi başkan adayı rakiplerini atlayarak, partinin şimdiden başkan adayı olmuş gibi daha kesin ifadelerle ABD Başkanı Barack Obama'yı hedef tahtasına koyan Romney, ülkedeki ve daha kötü biçimde Florida'yı vuran işsizlik sorununa değinerek, bunu çözebilecek kişinin kendisi olduğunu söyledi.

Romney, bir başkanın ülkeye liderlik etmesi veya yoldan çekilmesi gerektiğini belirterek, Obama'ya, “Liderlik etmen için seçildin ama başkalarını takip ettin, artık yoldan çekilme zamanın geldi. Ben, partinin ve ülkenin liderliği için hazırım” dedi.

"REFAH ÇAĞINI BAŞLATACAĞIM"

Özel sektör deneyimini hatırlatan Romney, aynen şirketlerini krizlerden, problemlerden kurtardığı gibi ABD'yi de düzlüğe çıkarabileceği mesajını verdi ve diğer Cumhuriyetçi adayları ekonomik alanda tecrübesiz olarak gösterdi.

Romney, “Beyaz Saray, Avrupa'nın en kötüsünü değil, bizim en iyimizi temsil etmeli. Benim liderliğim, Obama çağını sona erdirecek ve yeni refah çağını başlatacak” diye konuştu.

Romney, Florida'da Gingrich ile tonlarını sertleştirmeleri ve Gingrich'e yönelik olumsuz reklamlar yaptırması yönündeki eleştirilere cevaben de Cumhuriyetçi adaylar arasındaki çekişmeli rekabetin partilerini bölmediğini, tersine genel seçimlere hazırladığını söyledi.

GINGRICH UMUDU KESMEDİ

Seçim kampanyası merkezini Orlando'ya kuran Gingrich ise üzgündü ama kararlı bir duruş sergiledi. Gingrich, partinin başkan adaylığı yarışının artık “muhafazakar bir lider” ile Romney'i kastederek “Massachusetts ılımlısı” olmak üzere iki kişinin arasında geçeceğini söyledi.

Gingrich, Romney'nin arkasındaki güçlü parasal desteği ve bunu kullanarak kendisine yönelik yaptırdığı olumsuz reklamları ima ederek, bu yarışın aynı zamanda “insan gücünün para gücünü alt ettiği bir yarış olacağını” kaydetti.

Konuşma kürsüsünün önünde “daha önümüzde 46 eyalet var” pankartı bulunan Gingrich, böylece yarışa sonuna kadar devam edeceği mesajını verdi. Gingrich, Ağustos ayında Tampa'da yapılacak Genel Kurulu hatırlatarak, “Tampa'da aday biz olacağız” dedi.

Gingrich, ayrıca seçmenlere eğer hallerinden memnunlarsa yönetimde çok da fazla değişiklik yapmalarına gerek olmadığını belirterek, Obama ile Romney'yi “aynı kefede” gösterdi ve Obama'ya karşı Romney'nin seçilmesinin bir farklılık yaratmayacağı mesajını gönderdi. Gingrich, “gerçek bir değişim isteyen” Cumhuriyetçilere adres olarak kendisini gösterdi.

SANTORUM GINGRICH'E YÜKLENDİ

Florida'yı atlayıp bir sonraki seçim durağı olan Nevada'ya giden Santorum ise Las Vegas'tan konuştu.

Gingrich'in South Carolina'dan sonra büyük bir şans kazandığını ama Florida seçimleriyle bu şansı elinde tutmayı başaramadığını savunan Santorum, artık seçmenlerin farklı bir muhafazakar adaya baktıklarını ve Romney'ye alternatif aradıklarını ve bu yönde kendisini doğru sağ kanat aday olarak gördüklerini ifade etti.

Florida seçimlerini kazanarak Romney, Genel Kurulda Cumhuriyetçi Parti'nin adayının belirleneceği oylamada 50 delege kazandı. Böylece son durumda Romney 84, Gingrich 27, Ron Paul 10, Santorum 8 delegeye sahip.