Çalık Holding, bünyesinde bulundurduğu ATV ve Sabah Gazetesi'ni resmen satıyor. Satış için yatırım bankası Goldman Sachs yetkilendirildi.

Çalık Holding bünyesindeki Turkuvaz Medya Grubu'nun sahibi olduğu ATV televizyonu ve Sabah Gazetesi'nin satışı için yatırım bankası Goldman Sachs yetkilendirildi.

Konuya yakın kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, ATV ve Sabah Gazetesi için ilk teklifler 18 Ocak'a kadar alınacak.

İlgilenen gruplar arasında özel sermaye yatırım fonları Texas Pasific Group (TPG), KKR Co ile Time Warner Group ve Alman RTL'in de yer aldığını söyleyen bir kaynak, "İstenen fiyat EBITDA'nın (faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr) 15 katı civarında ki, bu oldukça yüksek bir rakam. İlk teklifler 18 Ocak'a kadar alınacak ardından da due diligence süreci başlayacak" dedi.

1.1 MİLYAR DOLARA SATIN ALDI

Aralık 2007'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun satışa çıkardığı Sabah-ATV ihalesini 1.1 milyar dolarla Çalık Grubu'nun şirketi olan Turkuvaz kazanmıştı. Devir Nisan 2008'de gerçekleşmişti.

Türkiye'de medya sektöründe yabancılar en fazla yüzde 50 hisseye sahip olabiliyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN DİLİNDEN DÜŞMEDİ

Sabah ve atv'nin satış süreci CHP'nin gündeminden hiç inmedi. Kılıçdaroğlu Çalık'a kredi için Erdoğan'ın bizzat devreye girmekle suçlamıştı. Dönemin Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, 18 Nisan 2008'de Çalık'ı ve Erdoğan'a çağrıda bulunmuştu:

"Bugün hangi taşı kaldırsak, altından kendisine ihale verilen bu grup çıkıyor. O kadar ki bu ülkenin bazı bakanları, bu gruba ihalesiz iş verilsin diye başka ülkeler nezdinde kulis yapıyor. Bu bağlamda Sayın Başbakan’ın Katar gezisinin gündeminde bu grubun da yer alıp almadığını merak ediyoruz. Körfez ülkelerinden AKP’nin girişimiyle bu gruba kaynak sağlanıp sağlanmadığının da açıklanması gerekiyor.

Nisan ayının başında, Sayın Ahmet Çalık’ın TMSF Başkanına, ’Sorun yok. Finansman tamam, parayı hazırladım’ dediği basında yer almıştır. Ama bugüne değin bu kaynağın nereden sağlandığı açıklanmamıştır. Buradan Sayın Ahmet Çalık’ı kamu bankalarının yurt içi veya yurt dışı şubelerinden bu iş için kaynak kullanıp kullanmadığını açıklamaya davet ediyoruz."