Eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov ve muhalif Leonid Martinyuk’un ortak kaleme aldığı 32 sayfalık raporda, Putin’in 20 rezidansı, 58 uçaktan oluşan bir filosu, 59.2 milyon dolar değerinde yatları, yaklaşık 690 bin dolar değerinde saat koleksiyonu ve birkaç Mercedes marka arabası olduğu yazıyor

‘Kürek Kölesi’nin Hayatı’ adlı rapor, Putin’in 2008 yılında ‘halka hizmet için kürek kölesi’ gibi çalıştığı yönündeki açıklamalarına da atıfta bulunurken Putin’in yaşantısını Körfez ülkelerindeki krallara benzetiyor.

Guardian gazetesi, geniş yer ayırdığı rapor için ‘muhaliflerin Putin’in itibarını sarsmak için attığı son adım’ ifadesini kullanıyor.

Gazete, raporu “Putin’in hayatının ortalama bir Rus’a kıyasla ne kadar farklı olduğunu öne çıkarıp muhalefetin orta sınıfın daha geniş kesimlerine yayılmasını sağlayabilir” şeklinde yorumluyor.

Putin’in on binlerce dolar değerindeki kıyafetlerinin listesini çıkarmadıklarını belirten raporun yazarları da, Rus liderin lüks yaşamı için, “20 milyondan fazla kişinin geçim sıkıntısı yaşadığı bir ülkede, devlet başkanının lüks yaşantısı sınır tanımayan bir liderin toplumu açıkça ve alaycı bir şekilde hiçe sayması anlamına gelir” yorumunu yapıyor.

Haberde, Putin’in Aralık ayında gelirini 115 bin dolar olarak açıkladığı ancak banka hesabında 179 bin 612 dolar bulunduğunun ortaya çıktığı da hatırlatılıyor.