Özellikle büyük şehirlerde araç sahibi olmak elzem hale geliyor. Tabi ki bu sahipliğin faturası hem maddi anlamda bir külfet oluşturuyor, hem de trafikte uzun bekleyiş çilesi başlıyor. Yeni araç alacaklar içinse henüz başlangıç aşamasında sorunlar birikiyor. Tercihini sıfır araçtan yana kullanacaklar için boş plaka sorgulama daha öncelikli iken ikinci el araç alacakların kaza tespit tutanaklarına göz attığına şahit oluyoruz. Aracın geçmişinde parça değişimi yapıldıysa veya boyası yenilendiyse bu gelişmeler sigorta şirketlerinin veri tabanına işlenir. Kaza tespit tutanakları ise kazaya karışan araç sahiplerinin raporları doğrultusunda hazırlanır ve ilgili kurumlara gönderilir. Her halükarda sigorta şirketleri ve muayene kurumu bu raporları bilgi sistemine ekler.

Araç satın almak çetrefilli bir dönemin başlamasını da hazırlar. Sıfır araçlar (Avrupa’ya nazaran) pahalı olduğu için birçok sürücü tercihini ikinci elden yana kullanıyor. Ancak otomobil piyasasında sadece araç ihtiyacı karşılanmıyor; yatırım amacıyla da araç alıp satanlar var. Yine benzer şekilde, aracı kazaya karıştığı için artık araçtan yeterli verimi alamayanlar da çareyi satış yapmakta buluyor. Ticaretin alıcı tarafındaysanız araç plaka hasar sorgulama işlemlerini mutlaka yaptırmanız gerekiyor. İnternette (e-devlet, Sigorta şirketleri, GSM operatörleri) vasıtasıyla aracın geçmişine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Araç ne kadar çok kullanılmışsa parça değişimi o kadar fazladır; ancak henüz birkaç aylık araçların da kazaya karışma ihtimalleri vardır.

Bir diğer önemli konu ise muayenelerdir. Bazen kendi kullandığı aracın muayene dönemini geçirenler ve borcunu ödemeyi unutanlar olabiliyor. Bu araç satılığa çıktığında iki taraf için de beklenmedik bir ücret anlaşmazlığı yaşanabiliyor. Yapılacak bir plaka sorgulama borç bilgilerini de açığa çıkaracağı için önemli bir hamledir. Eğer hurda, çalıntı veya kazaya karışmış araç almak istemiyorsanız plakayı sorgulatın.        

PLAKA NO SORGULAMA İÇİN TIKLA