Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çözüm sürecinin siyasi ve sosyal normalleşmenin yanı sıra enerji sektörüne de olumlu yansımaları olacağını belirterek,Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde açılamayan ve 188 milyon dolarlık bir yatırıma tekabül eden sekiz arama kuyusu ile ilgili çalışmaların tekrar devreye sokulacağını söyledi.


Çelik Boru İmalatçıları Derneği'ni kabulünde çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu AnadoluBölgesi'ndeki enerji yatırımlarını nasıl etkileyeceğine dair soruları yanıtlayan Yıldız, "Çözüm süreci başta siyasi ve sosyal olarak ülkemizin normalleşmesini içerdiği gibi aynı zamanda enerji sektörünü de olumlu manada etkileyecek" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan GAP Eylem Planı çerçevesinde bölgede yeni enerji santrallerinin yapılacağını belirten Yıldız, "Aynı zamanda çok fazla gözle görülmeyen ama yedi ayrı şirketimizin, gerek kamu gerek özel şirketlerin sekiz tane arama kuyusu bu süreç içinde açılamadı. Karşılığı 330,000 variller civarında bir üretim kaybına sebep oldu bu. Ve toplamda 188 milyon dolarlık bir yatırıma karşılık geliyor. Şimdi bunları tekrar devreye koyacağız " dedi.

Yıldız, daha önce açıkladığı gibi Kuzey Irak'ta sözleşmelerini imzaladıkları ve Kandil Dağı eteklerinde bulunan bloklarda da petrol araması yapacaklarını yineledi.

DOLARIN ENERJİ SEKTÖRÜNE ETKİSİ

Dolardaki yükselişin enerji fiyatlarına etkisi de sorulan Yıldız, "Tabii ki doların artışı enerji maliyetlerini özellikle kamu maliyetlerini zorlayan bir unsurdur" değerlendirmesinde bulundu.

"13 Ocak'tan itibaren bugüne kadar yüzde 30'luk ham petrolde, yüzde 15'lik dolar paritesindeki artış bizi olumsuz manada tabii etkiliyor. Ama bunu bu olumsuzlukları vatandaşlarımıza yansıtmadan yürütmeyi düşünüyoruz. Bu dalgalanmaları kendi içimizde absorbe etmeyi eritmeyi planlıyoruz" diyen Yıldız, "Tabii A ve B planlarımız bunun üzerine kurulu. Tabii ki biz dolarla alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O yüzden parite farkları enerji sektörünü olumsuz etkiliyor" dedi. Yıldız, özellikle yerli üretim ile bunu dengelemeye çalıştıklarını belirtti ve 2015'in ilk üç ayında 1,000 MW'lık kurulu gücün devreye alındığını duyurdu. Yıldız, "Her devreye aldığımız güç bizim için ithal doğalgazın azaldığı anlamına gelir" dedi.