Halkın desteğini kazanmak isteyen IŞİD, tüccarlardan halka petrolün varilini 18 dolardan satmasını şart koşuyor.

Suriye ’de ve Irak ’ta güç kazanan IŞİD'in, halkın sempatisini kazanmak amacıyla kontrol altında tuttuğu petrolü araç olarak kullandığı belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD ’in ham petrolü tüccarlara 2000 Suriye Paunduna (12 dolar) sattığını bildirdi. IŞİD, petrolü sattığı tüccarlardan halka varilinin 18 dolar sınırında satılması talimatı verdiği belirtildi.

Muhaliflerin daha önce kontrol ettiği petrolün varilini 30-50 dolardan verdiği hatırlatılarak, IŞİD bu şekilde daha fazla halk desteği almaya çalıştığına dikkat çekiliyor.

IŞİD EN BÜYÜK ZARARI TÜRKİYE'YE VERECEK HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN



Bu arada IŞİD, kontrol altında tuttuğu bölgelerde halka gaz tüpü dağıtacak. IŞİD ’in, Deyr Ez Zor, Al Hasake, Humus ve Halep ’e kontrolü altındaki bölgelerin tamamına halka gaz tüpü dağıtacağı kaydedildi. IŞİD, Kürt bölgeleri ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu yerleşim yerlerinde gaz tüpü dağıtımı dışında tutacağı belirtiliyor.

IŞİD, üç yıldan fazla süredir ülkede devam eden savaşta halkın ekonomik olarak zor durumda kalmasını fırsat bilerek, bu tür çalışmalarla halk tabanındaki desteğinin artırma stratejisi yaptığı ifade ediliyor. Suriye ’de hızla ilerleyen IŞİD ülkede Lübnan ’ın 5 katı büyüklüğündeki bir alanı kontrol altında tutuyor.