Yedikonuk bölgesinde kurulacak olan petrol dolum tesisine karşı çıkan ve bazı sivil toplum örgütleri, çevre örgütleri ile bölge halkının katılımıyla oluşturulan “Yedikonuk Petrol Dolum Tesisine Hayır Platformu” bugün Cumhuriyet Meclisi’ni ziyaret ederek, milletvekillerinden petrol dolum tesisine karşı ortaya koydukları mücadeleye destek istedi.

Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu’nun da aralarında bulunduğu CTP-BG milletvekilleri ve DGP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu ile görüşen platform yetkilileri, sözkonusu milletvekillerinden destek aldı.

Milletvekillerine, Yedikonuk bölgesinin doğa ve turizm açısından önemine dikkat çekilen ve bu bölgeye dolum tesisi yapılması halinde ortaya çıkacak zararları ve bu zararların insan sağlığına yapacağı etkileri anlatan bir mektup sunan platform, bu konuda ilk olarak DGP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Meclis bahçesinde görüşerek, destek istedi. Ertuğruloğlu, tesise karşı olduğunu daha önce de söylediğini kaydetti.

Platform yetkilileri, Ertuğruloğlu ile görüşmelerinin ardından, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’den randevu talep etti, ancak Bozer’in yoğun programından dolayı görüşme gerçekleştirilemedi.

Bunun üzerine platform yetkilileri, ana muhalefet CTP - BG milletvekilleriyle Mavi Salon’da bir araya geldi. Burada platform adına konuşan İsmail Cemal, bugün Meclis’te halkın vekillerini ziyaret edip, bölgenin önemi ve tesisin bölgeye vereceği zararları anlatan bir bilgi mektubu sunmayı istediklerini belirtti.

Cemal, mektupta, üniversiteler ve uzmanların bu konuda ortaya koyduğu tespitleri milletvekillerinin iyi değerlendirmesini ve bu görüşmelerin olumlu sonuçlanıp, bir “kabus” haline dönüştüğünü savunduğu petrol dolum tesisinin durdurulmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Milletvekillerinden bu konuda hassasiyet beklediklerini söyleyen Cemal, milletvekillerinin, ülkeyi kirletecek ve felaket olacağını savunduğu tesisin yapılmamasına katkı koymaya çağırdı.

ADEM

CTP - BG adına konuşan Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, petrol dolum tesisine başta bölge insanı olmak üzere “birçok” sivil toplum örgütünün karşı çıktığını belirterek, bu mücadeleye CTP olarak saygı duyduklarını, yanlarında olduklarını ve mücadeleyi geliştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Adem, bölgenin turizm yatırımları açısından önemine dikkat çekerek, ülkenin, turizm alanında gelişmek yerine “Ortadoğu’nun çöplüğü” haline geldiğini ileri sürdü.

Hükümetin bu tesisi, bütün mücadelelere rağmen oraya yapması durumunda, “CTP’nin iktidara gelir gelmez bu tesisi buradan söküp atacağını” öne süren Adem, “bu yüzden” hükümeti bu mücadeleye saygı duymaya ve ger adım atmaya çağırdı.

Adem, UBP içerisinde de önemli sayıda milletvekilinin tesise karşı çıktığını, bu yüzden bu karardan derhal vazgeçilmesini isteyerek, gerek Meclis’te gerekse kamuoyunda mücadelenin yükseltilmesi için çalışacaklarını ve sonuna kadar bu mücadeleyi yürüteceklerini kaydetti.