Yedikonuk Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi ile Karpaz bölgesindeki bazı yerel yöneticiler, Yedikonuk sahiline petrol dolum tesisi yapılmasından vazgeçilmesini istedi.

İnisiyatif yanında bölgedeki bazı belediye başkanlarının imzalarını da taşıyan mutabakat metni açıklamasında, eşsiz doğal güzelliklere sahip Yedikonuk’ta petrol dolum tesisi kurulmasının yol açacağı sakıncalar 6 maddede sıralandı.

Anayasa’nın 40. maddesinde, açıkça ''Kıyıların yüz metrelik şeridi içinde kalan bölgede yalnız Devlete ait, çok gerekli ve kamu yararına olan tesisler kurulabilir. Ancak bu gibi tesisler, kıyıların doğal güzelliğini bozacak nitelikte olamaz.'' ifadesi varken, bölgeye petrol dolum tesisi kurulmasının doğru olmadığı ifade edilen mutabakat metninde, İskele-Karpaz bölgesinin Turizm Gelişim Yasası uyarınca turizm gelişim bölgesi olarak ayrıldığı hatırlatıldı.

“KARARI REDDEDİYORUZ”

Bölgede turizmin çeşitlendirilmesi ve yatak kapasitesinin artırılması öngörülmüşken petrol dolum tesisine ihtiyaç olmadığı ifade edilen metinde, şöyle denildi:

“Bu yatırımla birlikte bölgede önemli kaynaklar harcanarak gerçekleştirilmiş olan Eko turizm aktiviteleri ve yatırımları ile halkın balıkçılık, orman ve tarım ürünleri gelir kaynakları darbe yiyecek ve bölge sürdürülebilir kalkınma yönünden avantajlarını yitirmiş olacaktır. Bölge ayrıca, potansiyel turizm yatırımları için cazibesini yitirmiş ve gelecek gelirlerinden mahrum olmuş olacaktır.  Bu nedenlerle bu tesisin bölgede kurulması kararını reddediyoruz.”

“ÇEVRESEL ÜSTÜNLÜĞÜ YOK EDECEK”

Petrol dolum tesisinin, eko turizm için pilot bölge seçilen bakir bölgedeki çevresel üstünlüğü yok edeceği belirtilen ortak mutabakat metninde, “Bu görmezden gelinerek bölgeye petrol dolum tesisi kurulması düşünülmez” görüşü belirtildi.

Ortak metinde, dünyada petrol dolum tesislerinde ve petrol taşıyan tankerlerde çok büyük kazalar meydana geldiğine işaret edilerek, en gelişmiş teknolojilerin bile bu kazaların oluşumunu ve verdikleri zararları önleyemediği; kazalar sonucunda maddi ve çevresel boyutu çok büyük olan zarar ziyanlar meydana geldiği ve böyle bir girişimin kabul edilemeyeceği kaydedildi.

“EMNİYET YAPTIRIM GÜCÜ YETERSİZ”

Mevcut şartlarda devletin söz konusu projeye yönelik gerekli hukuki düzenlemeler ile uygulamada ortaya çıkabilecek riskleri kontrol altında tutabilecek hukuki ve emniyet yaptırım gücünün yetersiz olduğu ve böyle bir ortamda petrol dolum tesisine onay verilemeyeceği savunularak, şöyle denildi:

“Bu tesiste dolum-boşaltım sırasında meydana gelecek kontrollü ve kontrolsüz akaryakıt ve gaz sızıntılarından tüm bölge halkı etkilenecek ve sağlık yönünden başta kanser olmak üzere ciddi sağlık ve çevresel sorunlar kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. İnsanımıza bu denli olumsuz etkileri olacak bir yatırım hayata geçirilmemelidir.”