Cildimiz, yazın rüzgarı, sıcaklığı ve güneşin sert ışınları nedeniyle zarar görür. Bunu tedavi etmenin bir yöntemi olan peelingi, Dr. Yasemin Fatih Amato tüm detaylarıyla anlattı.

Ciltteki akne izlerinin, yaşa bağlı ince çizgilerle lekelerin azaltılması ve daha canlı bir görünüm elde edilmesi amacıyla yapılan peeling’in (cilt soyma) ciltte kalıcı lekelere, tahrişe ve alerjiye neden olmaması için kışın yapılması daha uygundur. Peeling yaparak, derinin yapısını düzeltir, değiştirir, gençleştirir, gözenekleri tıkanmış deriyi canlandırır ve en önemlisi sağlıklı hale getiririz.

Peeling çeşitleri

Cilt soyma işlemi; kimyasal peeling (yüzeysel-orta derin), mekanik peeling (yüzeysel-orta-derin) lazer peeling (orta -derin) ve plasma peeling (geç yüzeysel-orta derin) şeklinde yapılabilir. Bu yöntemlerle, derinin yüzeysel olarak soyulması sağlanır.

Peeling ile güneş ışınları ve yaşlanma gibi faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, kanser eğilimi potansiyeli taşıyan yüzeysel kızarıklıklar, koyu lekeler, 'melazma' denilen hormonal veya gebelik lekeleri azaltılabilir.

İşlem sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Cilt soyma işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken husus, kişinin cilt yapısına uygun asit solüsyonun uygulanmasıdır. Deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi bölgesine uygulama yapılır. İşlem sırasında 5-10 dakika kadar hafif yanma, batma hissi ve kızarıklık görülebilir. Sonrasında, güneşten korunmak koşulu ile normal günlük yaşama rahatlıkla dönülebilir.

Tedavi için en iyi dönem

Soyma işlemleri kimyasal, mekanik ya da lazerle olsun, deride mutlaka tahriş meydana getirecektir. Bu işlemlerin sonrasında da bölgenin güneş görmesi lekelenmelere yol açacaktır. Uygulamanın kışın yapılmasının nedeni güneş ışınlarının dünya üzerine en zayıf geldiği dönem olmasından kaynaklıdır ama yine de kişiler özellikle solaryumdan da uzak durmalıdır. Hafif peeling yapıldığında birkaç hafta, orta ve derin peeling yapıldığında ise birkaç aydan bir yıla kadar değişebilen sürede güneşten korunmalıdırlar.

Peeling ile neler tedavi edilebilir?

- Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklıklar

- Kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklıklar

- Güneşe ve yaşa bağlı lekeler

- Hormonal veya gebelik lekelenmeleri

- Çiller

- Karaciğer lekeleri

- Yüzdeki koyu renkli lekeler

Peelingin faydaları

- Akne ve siyah nokta oluşumuna mani olur

- Cilt ölü hücrelerden arınır

- Uygulanan bölgedeki kan dolaşımı hızlanır

- Tıkanan gözenekler açılır

- Cildin nem oranı yükselir

- Sivilce izleri hafifler

- Kolejen tabakası kalınlaşır

- Cilt rengi düzelir

- Cilt yaşlanmasını geciktirir

- Lekelenmeler hafifler

Peeling sonrasında nelerle karşılaşabiliriz?

Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak ciltte, hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeysel tipte 1-5 gün arası süren kızarıklıklar ve hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginliğin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumunun görülmesi normaldir. Bu tabaka 7-10 günde soyulur.