Bir parfüm şirketi, TNS Araştırma şirketi ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmada parfümün kadınlar üzerindeki etkisini ortaya çıkardı.

Bir parfüm şirketinin, TNS Araştırma şirketi ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma, kokunun erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla seksi çağrıştırdığını ortaya çıkardı. Koku Psikolojisi Danışmanı Rachel Herz, araştırma sonuçlarını "Koku, baklava dilimi karın kasları, öldürücü bir gülümseme ve dolup taşan bir banka hesabından bile daha önemlidir" diye yorumladı. Araştırmanın sonuçların göre, "sırf kokusu yüzünden karşı cinsten birine ilgi duyabilirim" diyenlerin oranı ise 62. 

Türkiye'de 15-25 yaş grubundaki bekar 855 kişi üzerinde yapılan "Gençliğin Koku Dinamikleri" araştırması kokunun erkeklerin yüzde 64'ünde, kadınlarınsa yüzde 53'ünde seksi çağrıştırdığını ortaya çıkardı. 


Partner seçiminde çok etkili


Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de kokunun partner seçmedeki etkisinin tahmin edilenin çok üzerinde çıkması oldu. 


Araştırmaya katılan her 10 kişiden 8'i kokunun partner seçmede etkili olduğunu belirtirken, eski sevgilisinin kokusunu unutamadığını da ifade etti. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 62'si ise sırf kokusunu beğendiği için karşı cinsten birine ilgi duyabiliyor. 


Kızlar odunsu kokuları çekici buluyor


Araştırma, koku seçimiyle ilgili bazı yanlış bilinenleri de ortaya koydu. Özellikle genç erkeklerin çoğunluğu kadınları etkilemek için doğal, ferah ve hafif kokulara (yüzde 53) öncelik vermesine rağmen, araştırma sonuçlarına göre kızlar odunsu kokuları da en az bu türler kadar çekici buluyor. 


Araştırmaya katılan kadınların yüzde 52'si erkekte sandal, sedir, misk gibi odunsu kokuları çekici bulduğunu belirtmesine rağmen erkeklerin bu kokulara rağbeti yüzde 23 ile altıncı sırada bulunuyor. 


Erkekler ferah ve hafif kokulardan sonra en çok çikolata (yüzde 30), aromatik (yüzde 29), meyve, şekerli-tatlı (yüzde 28) kokuları tercih ediyor. 


Türk erkeklerinin en son tercihi limon kokusu


Dünyada sıkça tercih edilen baharat kokularının ise yüzde 15'lik bir oranla Türk gençliği arasında pek rağbet görmediği görülüyor. Erkeklerin kokudaki son tercihi ise yüzde 8'lik oranıyla limon kokusu.


Koku Psikolojisi Danışmanı Dr. Rachel Herz konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede kokunun önemini çarpıcı şekilde ortaya koydu. 


Herz, "Koku, baklava dilimi karın kasları, öldürücü bir gülümseme ve dolup taşan bir banka hesabından bile daha önemlidir. David Beckham veya Brad Pitt gibi bir görüntüye sahip olmanın yetmeyebileceğini öğrenince şaşırabilirsiniz. Bu araştırmada kadınlar özetle bir erkeğin kokusunun, onda cinsel cazibe olup olmadığına dair işaret veren en önemli özellik olduğunu söylüyorlar" dedi.