Endonezya'da Bande Ace açıklarında 33 kilometre derinlikte 8.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası tsunami uyarısı verildi. Endonezya, ölü ve hasar olmadığını açıklarken, Bande Ace'de halk panik yaşadı. Deprem sonrası Endonezya'nın Simeulue Adası yakınlarında suyun 10 metre çekildiği belirtildi.

açıklarında Türkiye saatiyle 11.38'de 8.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Ancak Kurum'dan daha sonra yapılan açıklamada depremin büyüklüğü 8.8 olarak düzeltildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi ise depremin büyüklüğünü 8.9 olarak açıklamıştı. Deprem sonrasında 8.2 ve 6.5 büyüklüğünde iki artçı meydana geldi.

TSUNAMİ UYARISI 2 SAAT UZATILDI
8.2 büyüklüğündeki artçı sonrası Endonezya Jeofizik Kurumu, Bande Ace kenti için tsunami alarmını iki saat daha uzattığını duyurdu. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Ace kıyılarında 17 cm büyüklüğünde dalgaların oluşacağını açıkladı. Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan ülkeler, halktan kıyıları terk ederek iç kesimlere çekilmesini istedi.

DEVLET BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang, tsunami tehlikesi olmadığını ancak Sumatra adası ve çevresinde alarm seviyesinin yükseltildiğini söyledi. Bambang can ve mal kaybı olduğunu ilişkin henüz bilgi olmadığını belirtti. Endonezya depremle sarsıldığı sırada İngiltere Başbakanı David Cameron da bu ülkede bulunuyordu.

TAYLAND'DA KIYIDAN UZAKLAŞIN ÇAĞRISI
Tayland Ulusal Afet Uyarı Merkezi, ülkede tsunami alarmı verilen bölgelerin 2004'teki depremde ağır hasar gören Puket Adası ve çevresi olduğunu açıkladı. Ada'daki havaalanının tsunami uyarısı sonrası kapatıldığı duyuruldu. Halka yapılan uyarıda, kıyı bölgelerden uzaklaşmaları ve yüksek yerlere çıkmaları istendi.

HİNT OKYANUSU GENELİNDE TSUNAMİ ALARMI
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de, Hint Okyanusu genelinde tsunami alarmı verildiğini açıkladı. Merkez'den yapılan açıklamada, bu büyüklükte bir depremin büyük tsunamiler yaratma potansiyeli taşıdığı belirtilerek, tsunaminin Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebileceği ifade edildi.