Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Greentree zirvesi sonrasında da Rum Yönetimi’nin anlaşma niyetinde olmadığının ortaya çıktığına işaret ederek, Rum tarafının bu yaklaşımının sürpriz olmadığını belirtti.

Hüseyin Özgürgün, Türk tarafının anlaşma isteyen taraf olarak her zaman olumlu adımlar ortaya koyduğunu ancak Rum Yönetimi’nin  tavrından dolayı bunun işe yaramadığını söyledi. Özgürgün, “Türk tarafı olumlu adımlar atmaya devam edecek” dedi.

Birleşmiş milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in hakemden çok gözlemci olduğuna işaret eden Özgürgün,  Downer’in görüşme sürecinde psikolojik olarak yıprandığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Özgürgün, “Bu süreci götürmek kolay değil” ifadesini kullanarak, Rum Yönetimi’nin baskı ve sıkıntılarının büyük olduğunu, olumlu adımları her zaman için Türk tarafının attığını kaydetti.

Özgürgün, Güney’deki siyasetin “masadan kaçan prim yapıyor” şeklinde olduğuna işaret ederek, Downer’in de Güney’deki yaklaşımı bildiğini ve Rum tarafının baskısıyla arada sıkıştığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de Türk tarafının attığı olumlu adımların görülebildiğine dikkat çeken Hüseyin Özgürgün, ABD’nin de dünya lideri bir ülke olmasının Türk tarafı için olumlu olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Özgürgün, Türk tarafının masada olumlu adımlar atma politikasına devam edeceğini vurgulayarak, “Masada bir nihai çözüme ulaşılması için çabalarımıza devam edeceğiz ama görüntü bu aşamada değil” şeklinde konuştu.