Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın son günlerdeki söylemlerinden “zamana oynama” amacında olduğunun görüldüğünü belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasına göre, bir televizyon programında konuşan Özgürgün, 2013’de Rum kesiminde yer alacak Başkanlık seçimleri yaklaştıkça, Rum yetkililerinin Türkiye ve Kıbrıslı Türklere yönelik saldırgan söylemlerini artırmasının politik oyun olduğunu belirtti.

Özgürgün, Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olmaması halinde Kıbrıs’ta yaşayan her iki halkın da sıkıntıya gireceğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Hristofyas’ın, “KKTC’nin efendisi Türkiye’dir” yönündeki söyleminin Rum kesimi tarafından yıllardır kullanıldığını ifade eden Özgürgün, Güney Kıbrıs’taki seçimler yaklaştıkça bu tür söylemlerle prim yapılmaya çalışıldığını kaydetti.

Rumların doğal gaz arama çalışmalarına da değinen Özgürgün, doğal gaz arama çalışmalarının müzakerelerin en yoğun olduğu döneme denk getirilmesinin tesadüf olmadığını vurguladı.

Özgürgün, Güney Kıbrıs’ta elektrik santralinde yaşanan patlamadaki ihmali örtmek ve sonrasında ortaya çıkan tepkiyi yatıştırmak maksadıyla doğal gaz konusunu gündemde tutmayı tercih eden Hristofyas’ın, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte bu konuyu artan bir şekilde gündemde tutmak isteyeceğinin anlaşılmakta olduğunu kaydetti.

“ANASTASİADİS’İN SÖYLEMLERİNİ CİDDİYE ALMIYORUZ....”

DİSİ Partisi Genel Başkanı Nikos Anastasiadis’in başkanlık seçimlerini kazanması halinde müzakereci olmayacağı şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine  de Özgürgün, Anastasiasdis’in bu tür söylemlerinin seçim sürecine yönelik olduğunu söyledi ve “Bu söylemleri ciddiye almıyoruz. Bunların sadece seçime yönelik politikalar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Hristofyas’ın Güney’deki seçimleri kazanıp kanamayacağının sorulması üzerine ise Özgürgün, “Halkın ne oy vereceğini ben bilemem. Kim seçilirse seçilsin herhangi bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Birçok Rum lider geldi geçti ama Rum tarafının politikaları değişmedi” dedi.

“KIBRIS’TAKİ SORUNA GENİŞ ÇERÇEVEDEN BAKILMALI...”

Özgürgün, İkinci dünya savaşı galibi ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Rusya’nın Kıbrıs üzerindeki çıkar çatışmasının soğuk savaş sonrası da devam ettiğini, ABD ile İngiltere için adadaki İngiliz üslerinin var olmaya devam etmesinin öncelikli konu olduğunu, Rusya ve Çin’in ise katıksız bir şekilde Güney Kıbrıs’ın yanında durduğunu anlattı.

Özgürgün, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde olması nedeniyle Rum tarafının çok rahat olduğunu, çünkü Rum tarafının istemediği bir şeye Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nde onay vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kıbrıs konusuna tüm boyutlarıyla bakmak gerektiğini söyleyen Özgürgün, Kıbrıs’taki soruna geniş çerçeveden bakıldığı zaman bu konuda büyük ülkelerin rolünün daha net görüleceğini ekledi.