ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da 'İran'a askeri müdahale" pazarlığı yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yanında bir hediye de götürdü.

Netanyahu, Obama'ya Ester Kitabı'nı hediye etti. Kitapta, antik Pers İmparatorluğu'nun Yahudi halkına soykırım planını Yahudi kızı Ester'in engellemesi anlatılıyor.

Kitapta, Pers İmparatorluğu'nda kraliçe olan Yahudi kızı Ester'in halkını soykırımdan korumak için verdiği mücadele ve sonrasında başarıya ulaşması Yahudiler tarafından Purim Bayramı olarak kutlanıyor. Netanyahu'nun Ester Kitabı'nı Obama'ya hediye etmesinde iki ayrıntı dikkat çekti.

Nükleer programından dolayı İran'a askeri müdahalede bulunmak isteyen İsrail, tarihte de Yahudilerin Pers İmparatorluğu tarafından tehdit edildiğini gündeme getirdi. Dikkat çeken ikinci nokta ise Purim Bayramı'nın bugün kutlanıyor olması. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Obama'ya kitabı hediye etme nedenini ise açıklamadı.

'TÜRKİYE DE NÜKLEER SİLAH İSTER'
Obama ile görüşmesi sonrasında Amerika İsrail Halklar İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık konferansında binlerce Amerikalı Yahudi'ye hitap eden Netanyahu, ''Eğer İran nükleer silah edinirse, bu durum Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve diğerlerinin de kendi nükleer silahlarını edinmek için bir çılgın hamleye girişmesini tetikleyebilir. Dünyanın en kırılgan bölgesi, patlamaya hazır bir nükleer çakmak taşına dönüşebilir'' dedi.

'İSRAİL'İN GÜVENLİĞİYLE KUMAR OYNAMAM'
İsrail'in, İran'dan kaynaklanan nükleer tehdide karşı kendisini koruma hakkının bulunduğunu vurgulayan İsrail Başbakanı Netanyahu, zamanın azalmakta olduğunu ve ''İsrail'in güvenliğiyle asla kumar oynamayacağını'' söyledi.

'HALKIM YOK EDİLME GÖLGESİNDE YAŞAYAMAZ'
İsrail'in, diplomasi ve yaptırımların işe yaraması için ''sabırla beklediğini'', ancak zamanın bu yaklaşımın aleyhine çalıştığını savunan Netanyahu, ''Hiçbirimiz artık çok daha fazla beklemeyi kaldıramayız. İsrail'in başbakanı olarak, halkımın yok edilme gölgesi altında yaşamasına asla izin vermem'' şeklinde konuştu.

BEYAZ SARAY'DAN YAZILI AÇIKLAMA
Beyaz Saray tarafından, dün Obama ile Netanyahu arasındaki görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Obama-Netanyahu görüşmesinde İran'ın oluşturduğu tehdidin ayrıntılı olarak konuşulduğu belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde, ''ABD'nin, İran üzerinde etkisini gösteren ilave yaptırımlar da dahil olmak üzere, eşi benzeri görülmemiş baskıyı arkasına alan ilkeli bir diplomasi stratejisi izlemeye olan bağlılığını yinelediği'' belirtildi.

Açıklamada, ''Başkan Obama, ABD'nin, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye yönelik politikasını yeniden teyit etti" denildi.