OBAMA, İNGİLTERE, FRANSA, İTALYA VE BALTIK ÜLKELERİ LİDERLERİYLE TELEFON GÖRÜŞMELERİ YAPTI

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna konusunda İngiltere, Fransa, İtalya ve Baltık ülkelerinin liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşmesinde, 6 Mart'taki AB Konseyi zirvesi sonuçları dahil olmak üzere, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi hakkında
ABD ve AB'nin güçlü ve müşterek duruşundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Açıklamada, liderlerin, Rusya'nın uluslararası hukuku açık ihlaline dair ciddi kaygılarını yinelediği ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteklerini yeniden teyit ettikleri belirtildi.

Obama'nın, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ve Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile de telekonferans yoluyla görüştüğü belirtilen açıklamaya göre, Başkan Obama bu görüşmelerde de ABD'nin, NATO altındaki müşterek savunma taahhütlerine olan sarsılmaz bağlılığını ve Baltık müttefiklerinin güvenliği ve demokrasisine kalıcı bağlılığını tekrar vurguladı.

Beyaz Saray açıklamasında, tüm liderlerin, Rusya'nın askeri güçlerini üslerine geri çekmesi, uluslararası gözlemciler ve insan hakları gözlemcilerinin Kırım Yarımadası'na konuşlandırılmasına izin vermesi ve gerginliği azaltmak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan diyaloğu sağlayabilecek bir temas grubunun oluşturulmasını bir an önce kabul etmesi gerektiği noktasında mutabık kaldığı aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Liderler, Kırım'da referandum teklifini Ukrayna anayasasının ihlali olduğu gerekçesiyle reddettiler ve Ukrayna'nın geleceğine dair tüm kararların Kiev'deki hükümeti içine alması gerektiğinin altını çizdiler.

Liderler, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdürmesinin, kendisini uluslararası toplumdan izole edeceğini net biçimde ortaya koydular.

Ayrıca uluslararası toplumun, ekonomisini istikrara sokmaya çalışan ve mayıstaki seçimlere hazırlanan Ukrayna hükümetine güçlü destek vermesi gerektiği üzerinde konuştular.

Uygun uluslararası kuruluşlar yoluyla dahil olmak üzere aralarındaki yakın koordinasyonu devam ettirmeyi kararlaştırdılar."