Obama, IŞİD'i yok etme sözü verdi

Önce Türkiye'de G20 Liderler Zirvesine katılan ardından Asya ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, Washington'a dönmeden önce Malezya'da kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında IŞİD'i yok etmeye söz veren Obama, Rusya lideri Putin'e de çağrıda bulundu.

IŞİD'i yok etme sözü veren Obama bunun için amaçlarının örgütün finans kaynaklarını kesmek ve terörist liderleri yakalamak olduğunu söyledi.

PUTİN'E ÇAĞRI
Obama, Rusya'nın direkt olarak IŞİD'le savaşmaya odaklanırsa, kendilerine yardımı olacağını ifade etti.

Rusya'nın stratejik bir kararla IŞİD'in üzerine gitmesi gerektiğini belirtirken; ülkenin Suriye'deki askeri operasyonlarının IŞİD'i yolundan alıkoymadığını aksine daha güçlendirdiğini belirtti. 

Putin'e çağrı yapan Obama, Moskova ile Suriye lideri Beşar Esad'ın çekilmesi anlamına gelen lider değişimi konusunda anlaşmaya varmayı umduğunu belirtti. 

Obama, son görüşmelerinde Putin'e, "Rus vatandaşlarını öldürenlerin peşine düşülmeli" dediğini anlattı. 224 kişinin yaşamını yitirdiği Rus yolcu uçağını IŞİD'in düşürdüğü ortaya çıkmıştı.

TERÖRİZM 'YENİ NORMAL' DEĞİL
ABD ve müttefiklerinin IŞİD'e karşı yenilgiyi kabul etmediklerini söyleyen Obama, terörizmin, "yeni normal" olarak kabul edilemeyeceğini söyledi ve "güçsüz değiliz" dedi.

Paris terör saldırılarının ardından, Obama salı günü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı Beyaz Saray'da ağırlayacak.