KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, Kıbrıs sorununun çözümü için New York'un Long Island bölgesinde Greentree Çiftliği'nde gerçekleştirdikleri üst düzey zirve sürüyor.

Kıbrıs sorununun çözümü için Eroğlu ve Hristofyas ile besinci kez bir araya geldiklerine değinen BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kıbrıs Özel Temsilcisi, Alexander Downer taraflar arasında en yoğun görüşmenin, 'yönetim ve yetki paylaşımı', 'mülkiyet', 'toprak', 'vatandaşlık' konuları olduğunu belirtti.

Greentree Çiftliği'nde dun akşam bir basın toplantısı düzenleyerek, Eroğlu, Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moo'nun katıldığı zirveye ilişkin genel bilgiler veren Dawner, Moon'un, her iki lidere de 'kararlı yaklaşımlar beklentisini ilettiğini' söyledi.

“LİDERLER KENDİLERİ UZLAŞMALI”

Eroğlu ve Hristofyas'in New York görüşmelerinde yapısal bir ilerleme sağlamalarının çok önemli olduğuna değinen Dawner, "Biliyorsunuz, Kıbrıs Rum Yönetimi, 1 Temmuz'da, AB Donem Başkanlığı görevini devralacak. Bu görev temel sorumlulukları olacak o zaman, o süreç gelmeden önce bu işi çözebilmeyi amaçlıyoruz. Biz, BM olarak liderleri uzlaştırmaya çalışıyoruz. Bu işi onlar adına biz yapamayız. Sonuçta bu onların sorunu, BM'nin değil. Biz adaya sahip olmak, yönetmek için burada değiliz. Yardımcı olmak için buradayız. Ama bu surecin başarıya ulaşması yada başarısızlığa düşmesi Kıbrıslı iki liderin omuzlarında olan bir şey" diye konuştu.

Dawner, sorunların sürmesinin çözümünü de zorlaştırdığını ifade etti.

Dawner'in açıklamalarından sonra, Türk gazetecilere bilgi veren KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB donem Başkanlığı görevini almasından önce bu işin bir yere gitmesi lazım" dedi.