ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bütçesinden, başta Mars gezegeni olmak üzere diğer gezegenlere yönelik keşif programları için ayrılan payda kesintiye gidileceği bildirildi.

Gelecek hafta açıklanacak 2013 yılı NASA bütçesi hakkında verilen brifinge katılan iki bilim insanı, kısıtlı kaynaklar ve bütçeyi aşımları nedeniyle, NASA'nın uzay keşfine öncelik vererek Mars gezegenin keşfi için ayrılan payda kesintiye gitme kararı alındığını belirtti. Bu açıklama, 2030’de Mars’a astronot gönderileceğini açıklayan Başkan Obama’yı zor duruma düşürdü.

İsimleri gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bilim insanları, NASA'nın Avrupa ülkeleriyle ortak hayata geçirilmesi planlanan iki Mars keşif görevini iptal ettiğini duyurdu. NASA'nın daha önce 1,4 milyon dolar bütçe ayıracağını açıkladığı Mars keşif görevlerinin 2013 ve 2016 yıllarında hayata geçirilmesi planlanıyordu.

MARS BÜTÇESİ 1 MİLYAR DOLAR BİLE DEĞİL
NASA'nın bazı Mars görevlerini sürdürme kararı almasına karşın, Mars'tan Dünya'ya kaya örnekleri getirilmesi de dahil olmak üzere bu gezegene gelecekte yapılacak uçuşların akıbetinin belirtisiz hale geldiğini kaydeden bilimadamları, Mars gezegeniyle ilgili görevlerin iptal edilmesinin NASA'nın gezegen bilimi için ayırdığı 1,5 milyon dolarlık bütçesinde yapılan 300 milyon dolarlık kesintinin bir bölümünü oluşturduğunu ifade etti.

Söz konusu bütçe kesintisinin 200 milyon dolarlık bölümünün Mars programıyla ilgili olduğunu anlatan bilimadamları, son kesintilerle birlikte NASA'nın Mars gezegeninin keşfi için bütçeden ayırdığı payın 581,7 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Elektronik postayla konuya ilişkin açıklamada bulunan NASA sözcüsü David Weaver, NASA'nın da tıpkı diğer devlet kurumları gibi ''zor seçimler yapmak ve ayağını yorganına göre uzatmak zorunda kaldığını'' söyledi.

Weaver açıklamasında ''NASA yapabileceklerinin azamisini yapmak için şu anki Mars keşif önceliklerini yeniden gözden geçiriyor'' ifadesini kullandı.