Ülkede 25-30 bin insanın geçim kaynağı olan narenciye, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve finans sıkıntıları yanında, devletin doğrudan gelir desteği ve tür değişikliği ödemelerindeki gecikmeden de olumsuz etkileniyor. 70 binden 30-35 bin dönüme düşen narenciye alanlarında üretime devam edip ayakta kalmak istediklerini vurgulayan üreticiler, hükümetin ödemeleri bir an önce yapmasını bekliyor.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu ile yönetim kurulu üyeleri, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ı ziyaret ederek narenciye sektörünü konuştu; taleplerini iletti.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, narenciye üreticilerin geciken ödemelerinin yapılması için ilgili daire müdürüne talimat verildiğini, sıkıntının aşılacağını söyledi. Narenciye sektörüne desteklerinin süreceğini ifade eden Tatar, ürün kalitesinin artırılarak, dış pazarlarda hak ettiği değeri bulması için çalışma yapılması gerektiğini de belirtti.

ALİOĞLU: “25-30 BİN İNSANIN GEÇİM KAYNAĞI”

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, üretim ve ihracatta birinci sırada olan narenciyenin, 25-30 bin insanın geçim kaynağı olduğunu ve birçok yan sektörü de etkilediğini söyledi.

Girdi maliyetlerinin yüksekliği, finans ve düşük faizli banka kredisi bulamama sıkıntıları yüzünden sorunlar yaşandığını ve geçmişte 70 bin dönüm olan narenciye bahçelerinin 30-35 bin dönüme düştüğünü kaydeden Alioğlu, ilk taksidi nisan ayında ödenen doğrudan gelir desteğinin, temmuzda ödenmesi gereken ikinci taksidinin halen ödenmemesinin büyük sıkıntı yarattığını anlattı.

Alioğlu, üreticilerin paralarını zamanında alamamasının hem yaşamlarında hem de üretimde sorunlar yarattığını, narenciye bahçelerinin bakımının da aksadığını ifade ederek, doğrudan gelir desteğinin ilk taksidinin nisanda, ikinci taksidinin de temmuzda ödenmesi gerektiğini, bu tarihlerin ağaçların bakım dönemiyle bağlantılı olduğunu kaydetti.

Ali Alioğlu, alınlarının akıyla üretim yaptıklarını ve üretime devam edeceklerini vurguladı.

Bankalardan yüksek faizle kredi almak zorunda kalan narenciye üreticilerinin ödemelerinde darboğaza girdiğini söyleyen Ali Alioğlu, Narenciye Üreticileri Birliği’nin kurulduğu yıldan beri birçok proje hazırladığını; bunlar arasında denizden su arıtma ve solar enerji kullanımı gibi konular da bulunduğunu ifade etti.

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Alioğlu, tarım ve turizmin ayrılmaz bir ikili olduğunu; ülkenin sarı altınının üçüncü ülkelere tanıtımının da önem taşıdığını belirtti.

Ali Alioğlu, taleplerini yazılı olarak da Bakan Tatar’a sundu ve Güzelyurtlu narenciyecilerin, sel felaketi tazminatlarını hala alamadığını ve hükümetten umutla açıklama beklediğini de sözlerine ekledi.

TATAR: “TALİMAT VERİLDİ”

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, narenciye üreticilerine doğrudan gelir desteği ödemelerinin yapılabilmesi için ilgili daire müdürüne talimat verildiğini, bu sıkıntının bütçe koşulları zorlanarak aşılacağını söyledi.

Üretim sektörüne emek verenlere teşekkür eden Bakan Tatar, narenciye sektörünün ülke ekonomisinde büyük faydası olduğunu ve son yıllarda narenciye ihracatında da gelişmeler yaşandığını kaydetti.

Uzun vadede verimliliği ve pazar olanaklarını artırmak gerektiğini belirten Maliye Bakanı Tatar, hükümetin sektöre desteğini de sürdüreceğini vurguladı.

Tatar, Türkiye’den gelecek suyun narenciye sektörü için de fevkalade önem taşıdığına işaret ederek, iklim ve toprak koşulları narenciye üretimi için uygun olan ülkede, narenciyenin geleceği olan bir sektör niteliği taşıdığını; ürünün dünya piyasalarında ya beleşe gitmemesi için sulama teknolojisindeki gelişmelerle verimliliğin ve ürün kalitesinin artırılması, daha cazibeli paketlemeye geçilmesi gerektiğini anlattı.

Maliye Bakanı Tatar, daha profesyonel çalışmalarla narenciye kalitesinin artırılmasının, ülkede katma değer yaratılmasını sağlayacağına işaret ederek, rekabet ortamında daha güçlü olunabilmesi için Narenciye Üreticileri Birliği’nin üniversiteler, tarım uzmanları ve Tarım Bakanlığı’yla bu konularda çalışma yapmasını önerdi.