KARARIN OKUNMASININ ARDINDAN MAHKEME BİNASI ÖNÜNDE ÇATIŞMALAR ÇIKTI

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Mısır'daki protesto gösterileri sırasında protestocuların öldürülmesine suç ortaklığı ettiği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Mübarek ile aynı davada yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan iki oğlu hakkındaysa beraat kararı verildi.

Kararın okunmasının ardından muhalifler ikiye bölündü. Mübarek'e verilen ömür boyu hapis cezasına memnun olmayan muhalifler, Tahrir Meydanı'na ineceklerini belirterek, mahkeme kararının taraflı olduğunu öne sürüyor.

Muhalifler arasında yer alan bir grup ise karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bu arada, muhaliflerle polis arasında küçük çaplı çatışmalar meydana geliyor.

AA muhabirinin muhalif kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Tahrir meydanında ölen protestocuların avukatları bir üst mahkemeye başvurarak karara itiraz edecek.

MÜBARAK’E YÖNELTİLEN SUÇLAMA

Mübarek'e yöneltilen en ağır suçlama, 800 kadar göstericinin hayatını kaybettiği protestolar sırasında, güvenlik kuvvetlerine müdahale talimatı vermek olarak gösteriliyor.

İktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, tanık sıfatı ile verdiği ifade de Mübarek'in böyle bir talimat vermediğini söylemişti.

Geçen Ocak ayında yapılan duruşmada savcılığın idam cezası istemesinin ardından mahkeme çıkışında görevli subaylar ile tartışan Mübarek'in hıçkırarak ağladığı iddia edildi.

Mahkeme tutanaklarına giren bir başka iddia ise Mübarek'in halk ayaklanması esnasında helikopter ile Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericileri havadan seyretmesi oldu.

Olaylarda yakınlarını kaybedenler, mahkemenin, Mübarek'e idam cezası vermemesi halinde tekrar devrim yapacaklarını söylemiş,  Mısır gazetelerinin gece baskıları "Mübarek için tarihi karar günü" başlığı ile çıkmıştı.

Kahire Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mübarek ve oğulları için vereceği karara Mübarek ailesinin itiraz ve temyiz etme hakları bulunuyor.