Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında toplandı. Toplantıya MGK üyesi olmayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de katıldı.

Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayınlanan bildiride, terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceği belirtilerek, ”Terörün istismar kaynaklarının kurutulması amacıyla yürütülen kapsamlı çabaların, demokrasiye, hukuk devleti ilkelerine ve evrensel değerlere bağlı olarak sürdürüleceği bir kere daha teyit edilmiştir” denildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanan ve yaklaşık 5 saat süren MGK toplantısının ardından açıklanan bildiride, toplantıda iç ve dış gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

Ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliğini, toplumun huzur ve güvenliğini hedef alan ve vatandaşlarımızın canına, malına, hak ve özgürlüklerine kasteden terörist eylemlere karşı güvenlik güçlerinin ağır kış koşullarına rağmen fedakarca, etkin ve koordineli bir şekilde yürüttüğü mücadelenin görüşüldüğü belirtilen bildiride şu bilgilere yer verildi:
”Bu mücadelenin önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla devam edeceği, öte yandan terörün istismar kaynaklarının kurutulması amacıyla yürütülen kapsamlı çabaların da demokrasiye, hukuk devleti ilkelerine ve evrensel değerlere bağlı olarak sürdürüleceği bir kere daha teyit edilmiştir.

Irak’ın güvenlik ve istikrarına önem veren Türkiye’nin Irak’taki gelişmeleri yakınen takip etmeyi sürdürdüğü vurgulanmıştır. Öte yandan bölücü terör örgütünün Irak’ın kuzeyindeki mevcudiyetinin sona erdirilmesi için somut adımlar atılması gerektiği de bir kez daha teyit edilmiştir.”

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde meydana gelen gelişmeler ve özellikle Suriye’deki durumun kapsamlı surette ele alındığı belirtilen bildiride, şöyle denildi:

”Mısır’da Halk Meclisi ve Şura Konseyi seçimlerinin tamamlanması, Yemen’de erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirilmesi ve Libya’da ulusal kongre seçimlerine ilişkin seçim yasasının kabulü suretiyle bu dost ve kardeş ülkelerde siyasi geçiş süreçlerinde kaydedilen ilerlemelerden duyulan memnuniyet ifade edilmiştir.

Suriye’de devam eden şiddet, yıldırma ve toplu kıyım eylemlerine uluslararası toplumun seyirci kalmaması gerektiği vurgulanmış, bu çerçevede Suriye halkının korunmasının ve insani yardım ulaştırılmasının öneminin altı çizilmiştir. Bu kapsamda ayrıca uluslararası forumlarda meydana gelen gelişmeler gözden geçirilmiş, BM Genel Kurulu’nun 16 Şubat 2012 tarihinde ezici bir çoğunlukla kabul ettiği karardan duyulan memnuniyet dile getirilmiş ve 24 şubat tarihinde Tunus’ta gerçekleştirilen Suriye’nin dostları grubu toplantısının sonuçları değerlendirilmiştir.”

Toplantıda ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığının ele alındığı, çocuklara daha kaliteli bir eğitim sağlanması için gereken ihtiyaçların değerlendirildiği bildirildi. 

MGK'DA SÜRPRİZ İSİM

Çankaya Köşkü'ndeki şubat ayı olağan toplantısı saat 13.55'te başladı. Toplantıda iç ve dış gelişmeler değerlendirildi.

Toplantıya, MGK üyesi olmayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de bakanlığının faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere katıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Dinçer, MGK üyelerine 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık eğitimi düzenleyen kanun teklifiyle ilgili bilgi verecek. Kanun teklifi 4 yıldan sonra açık eğitimi öngördüğü ve bu durumun da kız çocuklarının 4 yıldan sonra okuldan alınacağı endişesiyle eleştiri konusu olmuştu. 

MGK ÖNCESİ TOPLANTI

Bu arada Başbakan Erdoğan, MGK toplantısı öncesi MGK üyesi bakanlarla biraraya geldi. Toplantıya MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.