İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile Kar-İş, Şoförler Birliği ve Kuzey Kıbrıs Taksiciler Birliği’nin Mesleki Sürücü Belgesi Tüzüğü’ndeki değişiklikler üzerinde uzlaşmaya vardığı bildirildi. 

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uzlaşma üzerine, taksicilerin pazartesi yapacakları eylem de kalktı.

Mağusa Yeni Taksiciler Birliği, Ercan Taksiciler Birliği, Lefkoşa Taksiciler Birliği, Güzelyurt-Gemikonağı ve Lefke Taksiciler Birliği, Artemis-Bafra Taksiciler Birliği, Girne Taksicileri ile Yeniboğaziçi Taksicileri tarafından yapılan ortak açıklamada da eylemin kaldırıldığı duyuruldu.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede, 26 Eylül 2011’de Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan tüzüğün şu şekilde tadil edilmesine karar verildi.

“Madde 5. (1)- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı ise çalışma izinli olup çalışma izni yolcu taşıma izinli araç sahibi ve/veya sahipleri tarafından çıkartılmış olmak. Ancak çalışma izinleri T (Taksi İşletme) izin sahipleri tarafından çıkartılmış olan yabancılarda iki yıldan az olmamak kaydı ile KKTC’de çalışma izinli olarak çalışmış olma şartı aranır.

Madde 5. (3) (A)- Başvuran kişinin affa uğramış olsa dahi rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık, irtikap, ırza geçme, hileli iflas, adam öldürme, herhangi bir uyuşturucu madde satma, kullanma veya taşıma gibi yüz kızartıcı bir suçtan mahkum olmamak veya trafikte ölümlü veya herhangi bir trafik suçundan dolayı üç aydan fazla mahkum olmamak.

Madde 5 . (3) (C)-  Başvuran kişi yabancı uyruklu olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ikamet süresi on yıldan az ise, KKTC’den ve vatandaşı olduğu ülkeden karakter belgesi temin etmek zorundadır. Ancak KKTC’deki İkamet süresi 10 yıldan fazla ise KKTC’nin yetkili makamlarından karakter belgesi alması yeterli olacaktır.

Madde 6. (3) (B)- Komisyon, otobüs kullanmak amacıyla mesleki sürücü belgesi müracaatında bulunan çalışma izinli müracaatçıları bir ay süreli staja tabi tutar. Staj koşulları komisyonca belirlenir.

Madde 6. (9)- İzin Kurulu Sekreterliği Yolcu Taşıyan Araç Mesleki Sürücü Belgesi verilecek kişilerden, asgari ücretin yüzde beşi tutarında ücret talep eder. Ancak Yolcu Taşıyan Araç Mesleki Sürücü Belgesi verilecek kişi aynı zamanda Yolcu Taşıma İzni sahibi ise, bu ücret bir defaya mahsus olmak üzere ilk başvuru esnasında talep edilir.

Madde 6. (10) (A)- Bu Tüzüğün 5’inci maddesinde belirtilen niteliklerden herhangi birisinin ortadan kalkması ve çalışma izinli kişilerin kamu taşımacılığı mesleğini fiilen bir yıl süre ile yapmaması ve/veya üç kez işletme iznine aykırı hareket etmesi ve/veya işletme izin sahibi ile aralarında yapmış oldukları iş akdinin feshi durumunda Yolcu Taşıyan Araç Mesleki Sürücü Belgesinin derhal İzin Kurulu Sekreterliği tarafından iptal edilmesi için Komisyon tarafından işlem başlatılır.

Madde 6. (10) (B)- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için 5'inci maddede belirtilen niteliklerden herhangi birisinin ortadan kalkıp kalkmadığının kontrol edilmesi amacıyla  İzin Kurulu Sekreterliği tarafından koşullar her yıl yeniden gözden geçirilir. Sürücü aynı zamanda Yolcu Taşıma İzni sahibi ise koşullar üç yılda bir gözden geçirilir.

Madde 6. (10) (C)- Alkollü araç kullanmaktan dolayı ehliyetine geçici bir süre el konulan sürücünün  Yolcu Taşıyan Araç Mesleki Sürücü Belgesine komisyon tarafından bir yıl süre ile el konulur. Suçun tekrarı halinde ise işbu belge komisyon tarafından iptal edilir.

Geçici Madde 2- Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten (26.09.2011) önce "T" (Taksi İşletme) veya (Otobüs İşletme) izni sahiplerinin bu Tüzüğün 5'inci maddesinin 3 (B) fıkrası tahtında işledikleri suçlar dikkate alınmaz ve kendilerine Yolcu Taşıyan araç Mesleki Sürücü Belgeleri verilir”

MESLEKİ SÜRÜCÜ BELGELERİNİN SÜRESİ UZATILDI

Açıklamada ayrıca, tüzüğe göre 26 Mart’a kadar geçerli kılınan Mesleki Sürücü Belgesi’nin, sektör temsilcilerinden gelen talep ve İzin Kurulu Sekreterliğine yapılan yoğun müracaatlardan dolayı 1 Haziran’a kadar uzatıldığı da ifade edildi.