Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk gündem dışı konuşmayı “sağlık” konusunda CTP Milletvekili Sibel Siber yaptı.

“Geçmişte Meclis’te bu kadar çok doktor varken sistemde yaşanan sorunları anlayamazdım ama şimdi içinde olunca anladım. Sağlıkta birtakım tedbirler alınmaya çalışılıyor, ama sistemin yama tedbirlere değil reform niteliğindeki adımlara ihtiyacı var” diyen Siber, sosyal devletin kendi şartlarına uygun sistemleri yaratıp etkin finansman yöntemiyle genel sağlık sigortası olması gerektiğini söyledi.

Bireylerin hem özelden hem devletten hizmet alma hakkını sağlayan sağlık sigortasının ülkede yaşayan herkesi kapsama  özelliği olduğunu ifade eden Siber, Sağlık Sigortası’nın işleyişiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Gündemde yer alan fon yasasının, bakanlığın kaynak yaratma çalışması olduğunu dile getiren Siber, kısa vadede kaynak sağlanacağını ancak uzun vadede finans kaynağı olarak kullanılmasının yanlış olacağını kaydetti.

Siber, geçici bir dönem için böylesi bir tedbir istemenin normal olduğunu ancak bu kaynak yaratılırken hükümetin “çözümü getirecek sağlık sigortası için uğraşıyoruz, geçici bir dönem böyle bir katkı bekliyoruz” demesini beklediğini söyledi.

Sağlık Fonu altında para kesildiğini ve sağlık harcamaları için kullanılacağının söylendiğini ancak böyle bir fonun olmadığını ifade eden Siber, bu paranın maaşlara gittiğini, bunun da kabul edilemeyeceğini söyledi.

Fon yaratması gerekenin Sosyal Sigortalar olduğunu, bu kaynağı bakanlığın yaratmaya çalışmasının uygun olmadığını ifade eden Siber, Sağlık Bakanlığı’nın hastaneler bakanlığı olmadığını, bakanlığın enerjisini sağlık politikalarına harcaması gerektiğini, iktidara geleli 3 yıl olmasına rağmen bu konuda çalışma yapılmadığını belirtti.

KAŞİF

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif de yanıt konuşmasında, sağlık sistemi hakkında söylenenlerin haklı odluğunu, 3 yıldan fazla bakanlık görevinde bulunmasına karşın araya giren daha önemli konular nedeniyle sisteme müdahale edilmediğini kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin ivedilikle gündeme gelmesi gerektiğini kaydeden Kaşif, bu sistemin hayata geçmesi için çalışmalara başladığını, geri dönen 2 yasa maddesinin üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Hastanelerin idaresinin bakanlığa değil çalışanlara ait olduğunu, bazen kendisine yansıyan olaylar bulunduğunu söyleyen Kaşif, hastanelerde bağış adı altında alınan paranın şimdi katkıya dönüştüğünü ve  bunda kimsenin zorunlu olmadığını da yineledi. Kaşif, her şeye rağmen Genel Sağlık Sigortası’nın geçmesi gerektiğini ve bunun üzerinde çalıştığını, tamamlanınca herkesin katkısına başvuracağını belirtti.