Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün, gece geç saatlere kadar mesai yaparak, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Polis Örgütü (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Süt Endüstrisi Kurumu 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ve Genel Tarım Sigortası Fonu 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ile Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Hizmetlerin Hesaplanması (Değişiklik) Yasa Önerisini görüştü ve onayladı.

Yurtdışında yaşayan birçok insanın ülkeye dönüşünü kolaylaştıracağına inanılan Askerlik Yasa Tasarısı ile Polis Yasa Tasarısı oybirliği ile kabul edilirken; diğerleri oyçokluğuyla geçti.

Meclis Genel Kurulu, “KKTC ile Türkiye Arasında KKTC’nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetlerarası Çerçeve Antlaşmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı”nın görüşmesini erteledi. 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün yapacağı toplantıyı da oybirliği ile Pazartesi gününe erteledi. Cumhuriyet Meclisi, Pazartesi günü hem yasama hem denetim görevini yapacak.

TANCER

Askerlik Yasa Tasarısı görüşülürken söz alan UBP Girne Milletvekili, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Mehmet Tancer, Askerlik Yasa Tasarısı’nın komitedeki sürecini anlatarak, komite raporunu okudu ve tasarının çoğu maddesinin oybirliği ile geçtiğini kaydetti.

Tancer, bu tasarının UBP ve CTP’nin ortak yasa tasarısı olarak Meclise geldiğini belirterek, bu yasanın ülke dışındaki insanların ülkeye kazandırılması amacıyla yapıldığını, yüzde yüz beklentilere cevap vermediğini, ancak yüzde 99 oranında yurtdışındaki vatandaşlara hizmet ettiğini söyledi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

SINAY

Tancer’in ardından söz alan CTP Girne Milletvekili Abbas Sınay da, uzun zamanın ardından halkın beklentisi olan bir yasanın Meclise geldiğini ve geçtiğini ifade etti.

Sınay, yasada gördüğü eksiklikleri dile getirip parti olarak Pazartesi günü Meclise değişiklik önerisi sunacaklarını belirterek, bu yasa ile biraz mağduriyet yaratacaklarını bunları da çözme umudunda olduklarını söyledi.

Tasarının 14’üncü maddesine değinerek, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerinin en büyük problemlerinin bedelli askerlikten faydalanma şartları olduğunu ifade eden Sınay, yapılan yasa tasarısında ailesinin fertlerinden biri KKTC’de yaşayan kişilerin bu haktan yararlanamayacağını anlattı.

Sınay, tasarıdan sadece kaçak olanların ve firar edenlerin faydalanabileceğini ifade ederek, Anayasa mahkemesine gidilmesi durumunda Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bulunacağını savundu. Sınay, en doğrusunun askerliğin profesyonelleştirilmesi olacağını da belirtti.

FELLAHOĞLU

CTP Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu da, askerlik yasasının önemli bir konu olduğunu, daha çok da yurtdışındaki vatandaşları etkilediğini ifade etti.

Fellahoğlu, yasa ile ilk defa bedelli uygulamasının yurt içine de getirildiğini ifade ederek, tasarının insanları doktora eğitimi yapmaya teşvik edeceğini, ama askerliğe bağlı bir teşviğin doğru olmayacağına inandığını söyledi.

Bununla birlikte artık sadece garibanların askerlik yapacağını savunan Fellahoğlu, bunun askerliği yapmamayı teşvik eden bir yasa olarak gördüğünü kaydetti. 

Fellahoğlu, yurtdışında kalan vatandaşların ülkeye gelişini kolaylaştırmak amacı da taşıdıklarını ifade ederek, askerlik yasasının en önemli hedefinin; yurtdışında yaşayan insanların KKTC’ye gelişini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Endişe ve çekincelerini de dile getiren Fellahoğlu, yasayı genel haliyle olumlu gördüğünü, Güney’de yaşayanları da kapsadığını, bu yönden vatandaşların ülkeye gelmesini kolaylaştıracağını kaydetti.

İZBUL

CTP Girne Milletvekili Salih İzbul da, yasanın önemine vurgu yaparak, ülke için hayırlı bir yasa olacağını, endişeler ve eksikliklerin olduğunu söyledi.

Askerliğin bazı kişiler için göçe sebep olduğunu dile getiren İzbul, bu çerçevede askerliğin tümüyle ele alınması gerektiğini, yasanın çoğu hakkı verdiğini, ancak eksiklikler bulunduğunu ve bazı mezunlara askerlikle ilgili avantaj sağlamadığını ifade ederek, bu konuyla ilgili değişiklik önergesi vereceklerini söyledi.

Bu çerçevede değişiklik önerilerinin Meclisten geçmesi temennisinde bulunan İzbul, asıl hedefin askersiz bir ülke olması gerektiğini, aileler arasında da sorun olduğunu savunduğu askerliğin tamamen ortadan kalktığı günleri görmeyi temenni etti. 

Konuşmaların ardından yapılan değişiklik önerilerinden sonra oylama yapıldı ve Birleştirilmiş Askerlik Yasa Tasarısı oybirliği ile kabul edildi.

SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU BÜTÇESİ

“Süt Endüstrisi Kurumu 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nı görüşmeye başlandığı sırada ilk sözü alan CTP-BG İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu, Yedikonuk bölgesine yapılması öngörülen petrol dolum tesisi ve YAGA’nın verdiği onaya değinerek,  eleştirilerde bulundu.

Sennaroğlu, bu yapılacak olan tesisten Büyükkonuk Belediyesi’nin katkı payı alacağının külliyen yalan olduğunu, yatırımın yapılacağı bölgenin serbest bölge olduğunu bundan dolayı belediyenin katkı payı alamayacağını belirterek, halkı ve kamuoyunu bu konuda aldatıp kandırmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Dolum tesisinin KKTC’ye ne faydası olacağının biri tarafından kedisine anlatılması gerektiğini vurgulayan Sennaroğlu, tankerlerin doğa harikası olan bölgede çevre kirliliği yaratacağını savundu.

Sennaroğlu, Çevre Bakanı’nın “bu izni vereceğiz ancak sorun olursa kaldıracağız” sözünü de eleştirerek, böyle hükümetçiliğin olamayacağını kaydetti. Bu yatırıma izin verilmeyeceğini ve verilmemesi gerektiğini belirten Sennaroğlu, CTP olarak bu olayı yerinde protesto ettiklerini anımsattı.

Büyükkonuk Belediyesi’nin çok büyük sıkıntıda olduğunu, devlete yatırımlarda 1 milyon TL civarında borcu bulunduğunu, piyasaya 1 milyon 200 bin TL borcu olduğunu, bankaya da yaklaşık 750 bin TL borcu bulunduğunu savunan Sennaroğlu, bu konuda Sayıştay’ı göreve çağırdı.

Sennaroğlu, Süt Kurumu Bütçesi ile ilgili de konuşarak, ümidinin Süt Kurumu yapısının herkese örnek olması olduğunu kaydetti. Kurumun özelleştirilmesinin düşünüldüğünü, fakat böyle bir şeyin halk ve ülke için cinayet olacağını savunan Sennaroğlu, bu konuda uyarıda bulundu ve böyle bir şeye karşı olduklarını kaydetti.

CTP döneminde vergisiz mazotu hizmete koyduklarını ancak UBP’nin gelir gelmez bu uygulamayı durdurduğunu, üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Sennaroğlu, bunun piyasaya pahalılık olarak yansıdığını, ithal et konusunu gündeme getirdiğini ileri sürdü.

Sennaroğlu, Tarım Bakanlığının geleceğe yönelik plan ve projesinin olmadığını, bunları söylediğinde de kötü olduğunu ancak söylemeye devam edeceğini belirterek, üreticilerin perişan olduğunu iddia etti.

Akaryakıt ve elektriğin büyük bir girdi olduğunu, süt yem oranının da bundan dolayı bozulduğunu anlatan Sennaroğlu, “bakanlığın üreticiyi tırpanlamadan sorunlara çözüm bulması gerektiğini” söyledi.

Üreticilerin arasında memur da olduğunu, ancak bakanlığın memurlara doğrudan gelir desteğini kestiğini, ancak bu konuda desteği kesmek yerine memur olandan daha çok vergi alınabileceğini ifade eden Sennaroğlu, üreticinin bir litre bile sütünün kaybolmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

Süt toplama araçlarında zaman zaman sıkıntıların yaşandığını da savunan Sennaroğlu, kurumun bu konuda önlem almasını da istedi.

Sennaroğlu, konuşması sırasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile eski Tarım Bakanı Zorlu Töre ile karşılıklı diyaloğa da girerek, dönemleri zamanında yaptıkları uygulamalar konusunda tartıştı ve karşılıklı görüşlerini paylaştı.

Önder Sennaroğlu, greyfurt konusuna da değinerek, bu konuda Tarım Bakanlığının daha ayrıntılı açıklama yapmasını istedi.

ASLANBABA

UBP İskele Milletvekili Ejder Aslanbaba da söz alarak, kendi sunduğu televizyon programında, Sennaroğlu’nun, adının geçmesi ve Büyükkonuk bölgesinde bulunan hayvan çiftliğinin sıkıntı yarattığının konuşulmasından rahatsız olduğunu ifade ederek, programına herkesin katılabileceğini ve görüşlerini paylaşabileceğini kaydetti.

Petrol dolum tesislerinin ülkeye katma değer katacağını ve izolasyonların kaldırılmasına bile vesile olacağını savunan Aslanbaba, tesislerin bölgeye de katkı sağlayacağını söyledi.

Ejder Aslanbaba’nın konuşması sırasında “Rumlar sizi yönlendirir de konuşursunuz” dediğini savunan CTP Milletvekili Sonay Adem, Aslanbaba’ya yönelik eleştiride bulunmasından dolayı tartışmalar yaşandı.    
  
Aslanbaba, dolum tesisleri ile ilgili bir soru üzerine de, bu eleştirileri yapılanların acaba bir dolum tesisinde inceleme yapıp yapmadığını sordu. 

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de söz alarak, Aslanbaba ile Adem arasında yaşanan tartışmada sarf edilen bazı sözlerin Meclis tutanaklarından çıkarılmasını rica etmek için söz aldığını belirterek, bazı söylemlerin parlamento tutanaklarından çıkarılması için Adem, Aslanbaba ve Kalyoncu’dan ricada bulundu. 

ADEM

Bunun üstüne Adem de söz alarak, CTP’ye yönelik bazı kişilerin “Rumcu ve hain” olarak nitelemelerde bulunduğunu, ancak kimsenin dile getiremediğini, ama Aslanbaba’nın bunu Meclis kürsüsünden söylediğini, bu konuda da Aslanbaba’dan değilse Başbakan’dan bir özür beklediğini söyledi.

Bu konuda kimsenin bunu söyleyemeyeceğini vurgulayan Adem, “bizi Rum tarafındakiler gibi karşılaştırır, onlar için konuştuğumuzu söylerse öfkem az bile kalır” diyerek, bunu yaptığı için gurur duyduğunu kaydetti.

Büyükkonuk bölgesinde paha biçilemez bölgenin petrol dolum tesisi olarak verilmesini istemediklerini, buranın turizm tesisi yapılması için verilmesine kendilerinin de destek vereceğini belirten Adem, dolum tesislerini yapacak şirkete de seslenerek, “CTP gelecek ve orayı yıkacak, tazminat da vermeyecek” dedi.

Adem, “Sayın Başbakan size saygım sevgim sonsuzdur, ama UBP’ye bu söylem yayılırsa ne saygı ve sevgi kalır, UBP’ye sahip çıkın, kimse bize Rumcu diyemez. Özür dilenirse sözlerim tutanaklardan çıkabilir” dedi.

Başbakan Küçük de bunun üzerine söz alarak, herkesten konuşmalarında dikkat etmesini isteyerek, ilk önce Aslanbaba’dan, sonra Adem ve Kalyoncu’dan bu sözlerin Meclis tutanaklarından çıkarılmasını istedi.

AMCAOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da, bundan bir yıl önce bir belediye başkanı hakkında belgelerle bir konuşma yaptığını ancak muhalefetten eleştiriler geldiğini ifade ederek, bugün tüm muhalefetin bir belediye başkanını diline doladığını söyledi.

Süt Kurumu ile ilgili yapılan eleştirilere de değinen Amcaoğlu, ülkede üretimin durduğunun hayvancılığın durduğunun söylendiğine, ancak ülkedeki sütte artış olduğuna dikkat çekti.

Tarım ürünlerinin geliştirilmesi, pazarlanması ve destek programlarının üreticilerin ilerlemesi için olduğunu, hiçbir yasa dışılık yapmadıklarını, sadece belli bir kesime hizmet etmeyeceklerini dile getiren Amcaoğlu, herkesin bir iddiayı ortaya koyarken ilk önce araştırmasını öğrenmesini istedi.

Amcaoğlu’nun ardından yeniden söz alarak Büyükkonuk Belediyesi su sayaçları konusuna değinen Önder Sennaroğlu, su sayaçlarının ihalesiz alındığını, bunu UBP’li belediye meclis üyesinden de teyit ettiğini söylemesi üzerine tartışmalar yaşandı.

Bu işin açığa çıkması için Sayıştayı göreve çağırdığını söyleyen Sennaroğlu, Büyükkonuk Belediyesindeki sorunları dile getirmesinin suç olmadığını söyledi.

Sennaroğlu, UBP’ye hodri meydan diyerek, seçime çıkmaya çağırdı.

ADEM

CTP Milletvekili Sonay Adem de söz alarak, Özelleştirme Yasası’nın geçeceğini ve buna göre devlet dairelerinin bile özelleştirilebileceğini savunarak, gidişatın iyi olmadığını, belediyelerin de zor durumda olduğunu, tedbir alınması gerektiğini kaydetti.

Adem, eleştirilerin olumlu yönden alınmasını ve sorunların eleştiriler dikkate alınarak çözülmesini istedi.

GENEL TARIM SİGORTASI FONU

Konuşmaların ardından Süt Endüstrisi Kurumu Yasa Tasarısının geçmesinin ardından Genel Tarım Sigortası Fonu 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ele alındı.

Tasarı hakkında konuşmak için ilk sözü Önder Sennaroğlu aldı. Sennaroğlu, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun tarım alanında faaliyet gösteren üreticiler için önemine işaret ederek, fonun, üreticilerin doğal afet gibi olaylarda yaşadığı kayıpları karşıladığını kaydetti.

Sennaroğlu, bakanlığı döneminde yaptığı çalışmaları anlatarak, üreticilerin fonla ilgili son zamanlarda yaşadığı sıkıntılara işaret etti ve en yakın zamanda bu sıkıntıların yeni bütçe ile giderilmesini temenni etti, ayrıca hükümetten üreticilere verilen sözleri yerine getirmesini istedi.

Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu da söz alarak, ödemelerin günü gününe yapıldığını, fonun herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan ödemelerini yaptığını söyledi.

Amcaoğlu, patates konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını, fonun kapsamının genişletilmesi ve tüm ürünleri kapsaması için de çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Yasa Tasarısı oylanarak kabul edildi ve Meclis Genel Kurulu toplantısı kapatıldı.