Mahkemelerin gündemindeki dava sayısında ciddi artışlar yaşanıyor.

2011 yılında 8’i Yüksek Mahkeme’de, 28’i de kaza mahkemeleri, Ağır Ceza Mahkemesi ve Aile Mahkemesi’nde olmak üzere toplam 36 yargıçla hizmet veren mahkemelerin yükü her geçen yıl artıyor.

Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, bugün düzenlediği basın toplantısında mahkemelerin 2011 faaliyet raporunu açıkladı.

Nolan, dosyalanan ve sonuçlanan dava sayıları hakkında bilgiler verdi ve soruları yanıtladı.

Davalarda en ciddi artışın kaza mahkemelerinde görüldüğünü ifade eden Nolan, 1980’de 2 bin 161 olan hukuk davası sayısının 2011’de 17 bin 539’a yükseldiğini bildirdi. “2000 yılında neredeyse patlama oldu” diyen Nolan, dikkat çekici artışların ise 1985’ten itibaren yaşanmaya başlandığını kaydetti.

Nolan, ceza davalarındaki artışın ise daha çok trafik suçlarından kaynaklandığını belirterek, geçen yıl 17 bin 539 dava dosyalanırken 17 bin 132 davanın sonuçlandığını bildirdi.

Yargının yavaş işlediği eleştirilerini yanıtlayan Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, bu görüşün doğru olmadığını; adalet için süreç gerektiğini ve yargının çok süratli çalışamayacağını anlattı. “Yavaş demek için kıyaslamak lazım” diyen Nolan, suçların önlenmesi için genel anlamda yetkili makamların çalışmalarını tatmin edici bulduğunu da ifade etti.