Kıbrıslı Türklerin 48 yıl önce Limasol’da Rum –Yunan saldırılarına karşı verdiği direniş ile bu mücadelede şehit düşenler bugün Girne’de törenle anıldı.

Limasol – Girne Şehitleri ve Özgürlük Anıtı’ndaki törende, şehitler için anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiirler okundu.

Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Mukavemet Teşkilatı Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Girne Şubesi Onur Üyesi Erbil Aydınova yaparken, şiirleri ise 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’nden Neval Sinem Bayraktar ile The English School of Kyrenia’dan Sermin Denizli okudu.

Törene Girne Kaymakamı Gürkan Kara, KTBK Lojistik Destek Grup Komutanı Bakım Kıdemli Albay Ünsal Döker, GKK Sahil Güvenlik Komutan Vekili Deniz Binbaşı Türker Altıngöz, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne Polis Müdür Vekili Ahmet Gökyay,  bazı milletvekilleri ile  siyasi parti, okul, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileriyle askeri erkan katıldı.

Şehitler için bugün saat 11:00’de de Girne Ağa Cafer Paşa Camii’nde mevlit okutuldu.

AYDINOVA: “2. PLEVNE MÜDAFAASI”

Türk Mukavemet Teşkilatı Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Girne Şubesi Onur Üyesi Erbil Aydınova törende yaptığı konuşmada, Sancaktar Efdal Akça önderliğinde verilen mücadeleyi özetleyerek araç-gereç, mühimmat ve sayı bakımından fazla olan Rum-Yunan kuvvetlerinin Kıbrıslı Türkleri yok etmek için giriştiği saldırılarda Limasol Türkü’nün kahramanca direndiğini anlattı.

Yunan hükümetleri, Rum siyasi partileri ve kilisenin uzun zamandan beri Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama; ‘Enosis’ emelleri ile ‘megalo idea’ya erişebilmek için verdikleri sistemli ve sinsi çalışmanın bilindiğini ifade eden Aydınova, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik sürdürdükleri görüşmelerde zamana oynamalarının bundan kaynaklandığını söyledi.

“Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen güçlü lobileri sayesinde elde ettikleri avantajları lehlerine çeviriyorlar. BM Genel Sekreteri ile özel danışmanlarının bugüne dek yaptığı çalışmalar sonuç getirdi mi?  Son New York Long Island Greentree’de Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na yeşil ışık yakmadığı gibi, Rum Ulusal Konseyi kararlarına ters düşmemek için her zamanki gibi zamana oynama rolünü oynadı” diyen Aydınova, BM’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ kararı ardına sığınan Rumların AB, Avrupa Parlamentosu, Rusya, Fransa, Çin’i arkasına alması yanında son olarak İsrail ile  protokoller imzalayarak güç göstermeye çalıştığını da vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün bugünlere Anavatan Türkiye’nin desteği, TMT mensupları ve fedakar halkın direnişiyle geldiğini, daha güzel günlere de birlik, beraberlik ve dayanışma içerinde ulaşabileceğini söyleyen Aydınova, Güney Kıbrıs’a Kıbrıslı Türk ile Rumları bir kez daha karşı karşıya getirtmeyecek bir anlaşma yapmaları için çağrıda bulundu.