Maymunlar arasında iletişimi araştıran uzmanlar dişi bonoboların sosyal hayatında eşcinsel ilişkinin önemini ortaya koydu. Dişi bonobolar, çevrede "baskın dişi" varsa lezbiyen seks sırasında özellikle daha çok ses çıkarıyorlar.

Sosyal hiyerarşide kendilerinden daha yukardaki dişilerle ilişki kuran dişi bonoboların da bunu çevredeki diğer grup üyelerine göstermeye çalıştıkları anlaşılıyor. Uzmanlar bunu, dişi bonoboların, eşcinsel ilişkilerini statülerini yükseltmenin bir aracı olarak kullandıkları şeklinde yorumluyor.

Latince adı Pan Paniscus olan bonobolara "erotik maymunlar" da denmesinin sebebi bu tür içinde hem karşı cinsle hem eşcinsel ilişkinin çok yaygın olması.

5 yıldır bonobolar üzerinde çalışma yürüten Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nden Dr. Zanna Clay, "Bonobolarda seks stress atmanın, rekabetin, ittifaklar oluşturmanın, ilişkileri sınamanın, uzlaşma aramanın, tesellinin ifadesi olabiliyor" diyor.

Dr. Clay maymunlar arasındaki iletişimi daha sağlıklı gözlemleyebilmek için uluslararası bir uzman ekiple birlikte Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Lola Ya adlı bonobo koruma parkında gözlemler yapmış.

LEZBİYENLİK 'TOPLUMDA YÜKSELMENİN' BİR YOLU 
Çalışmalarının ilk neticelerini Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayınlayan ekibin ilk bulgularından biri dişi maymunların lezbiyen ilişki sırasında çıkardıkları seslerin anlamlandırılması olmuş.

Dr. Clay "Bonobolar bu sesleri yalnızca grubun önemli üyeleriyle seks sırasında, kiminle ilişki kurduklarına dikkat çekmek için çıkarıyorlar" diyor ve ekliyor: "Bu dişi bonobolar için sosyal hiyerarşide yükselmenin bir yolu."

Ekip dişi maymunların en çok daha üst statüde bir dişi maymunla sevişirken ya da sevişme sırasında çevrede "baskın bir dişi" varsa ses çıkardıklarını saptamış. Dr. Clay "Bonobolar sosyal yaşama egemen olan hiyerarşiler konusunda çok bilinçli" diyor ve eşcinsel ilişki sırasında çıkarılan seslerin dişi bonobolar açısından adeta bir stratejik araca dönüştüğünü söylüyor.

Yakın akrabaları olan şempanzelerin aksine bonobo topluluklarında erkek egemenliği yok. Dr. Clay bunun sebebinin dişiler arasındaki güçlü bağlar olabileceğine dikkat çekiyor.