Lefkoşa Türk Belediyesi’nde grevin sona ermesinin ardından dün günün ilk ışıklarıyla birlikte çöpler toplanmaya caddeler ve sokaklar temizlenmeye başlandı. Başkent, yavaş yavaş grev öncesindeki görüntüsüne kavuşuyor

SENDİKA TEMKİNLİ… Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Savaş Bozat, uzlaşı sağlanıp grevin sona ermesine rağmen temkinli konuştu. “Her şeyi bitmedi” diyen Bozat, önemli olanın anlaşmaya varılan konuların uygulamaya konması olduğuna dikkati çekti

DAHA ÇOK GELİR HEDEFİ… Belediye başkanı Cemal Bulutoğluları, bundan sonraki hedefi, “daha çok çalışıp, daha çok hizmet verip, daha çok gelir sağlama” olarak özetledi. Bulutoğluları, bu çerçevede belediye veznelerinin artık cumartesi günleri de açık olacağını söyledi


Lefkoşa Türk Belediyesi’nde Belediye Emekçileri Sendikası (BES)’nın 15 günden beridir devam eden grevi önceki gün taraflar arasında varılan anlaşma ile sona erdi. İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nda önceki gün bir araya gelen sendika temsilcileri ve LTB Başkanı ile meclis üyeleri, çalışanların maaşlarının gününde ödenmesi, hizmet şeması oluşturulması, aile yardımları, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta primlerinin yatırılması konusunda uzlaşıya vardı. İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın şahit olduğu protokol imzalandı.
Çalışanlar dün işbaşı yaptı. Lefkoşa sokaklarında hummalı bir temizlik başladı. Çöpler toplandı sokaklar ve caddeler temizlenmeye başlandı. Belediye vezneleri de verilen hizmetin bedelini toplamak üzere görev yaptı.

Bulutoğluları: “Çalışanlara kırgın değilim”

LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları, 15 günlük grev süresinin telafisi için hızlı çalışmalar başlattıklarını söyledi. Bulutoğluları, grev nedeniyle çalışanlarına kırgın olmadığını ifade etti ve “Grev yapmış olabilirler. Çalışanlar yine benim çalışanlarım” dedi. 
Havadis’e konuşan BES Başkanı Savaş Bozat, belediye başkanına, “gözümüz üzerlerinizde olacak” mesajını verdi. Bozat, anlaşmanın imzalanmasının her şeyin bittiği anlamına gelmediğini önemli olanın uygulamaya geçmesi olduğunu söyledi.

Bozat: “Her şey bitmedi... Anlaşmanın uygulamasını bekliyoruz”

Bozat, şubat maaşlarının ödenmesi için zaman tanıdıklarını ve çalışanların maaşlarını alamamalarına rağmen işbaşı yaptıklarını söyledi. 150 çalışanın Lefkoşa sokaklarında temizlik çalışmalarına başladığına dikkat çeken Bozat şu şekilde konuştu:
“İmzalandı diye her şey bitti anlamına gelmiyor. Bundan sonra bu işlerin takipçisi olacağız. Çalışmalar başladı. Çalışanlar işbaşı yaptı. Şubat maaşlarının ödenmesi için süre tanıdık. Mart’ın 20’sine kadar ödenmesi bekleniyor. 15 günlük grev süresi maaşları da işveren tarafından ödenecek. Çalışanlar 9 Haziran 2012’yi geçmemek üzere cumartesi ve pazarları da çalışacak. Bu bir ilk oldu.”


“Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı çalışmaları en kısa sürede başlatılmalıdır”
Bozat, varılan uzlaşıdaki en önemli maddenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın kendilerine yazılı olara verdiği Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı ile ilgili taahhüt olduğunu söyledi. Bu konudaki girişimlerin en kısa sürede başlatılmasının önemine işaret eden Bozat, şu ifadeleri kullandı:
“Tüm belediyelerdeki sorunlar ele alındı. Yedi sekiz belediye hariç birçok belediyede de bu sorun yaşanıyor. Çalışma Bakanı’nın bize Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı konusunda düzenlemeye gideceği konusunda yazılı taahhüt verdi. Bir an önce bunun uygulamaya geçmesini istiyoruz. Sorumluluklar günü gününe yerine getirilse yatırımlar düzenli yapılırsa belediyeler bu hale gelmezdi.”


“Bakanlık tahsis yoluna gitmelidir”

Birçok belediyenin devlete Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borcu olduğunu söyleyen Bozat, bu konudaki en büyük görevin ilgili bakanlığa düştüğünü söyledi. Bozat, ilgili bakanlığın Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı konusunda isyanları oynamak yerine tahsilat yoluna gitmesi gereğine işaret ederek, “Bu sorunlar ülkenin dört bir tarafındaki belediyelerde yaşanıyor. Lefke Belediyesi’nde davayı kazandık. Aidatlar belediye tarafından toplanıyor ancak sendikaya ödenmiyor. Mahkeme ile 187 bin TL alacağımız tespit edildi. Çalışma Bakanı bu konuya el atmalıdır” dedi.

 

Bulutoğluları: “Ekonomik tedbirlere hız vereceğiz”
15 günlük grev süresince verilemeyen hizmetin telafi edilmesi için hızlı çalışmalar başlatıldığını söyleyen Bulutoğluları, herkesin bu konuda duyarlı davranması gerektiğini ifade etti. Bulutoğluları şu şekilde konuştu:
“On günlük grev süresince aksayan hizmetlerin telafi edilmesi için hızlı çalışılacaktır. Herkesin bu konuda özverili olması gerekir. Çalışanlar yine benim çalışanlarım. Grev yapmış olabilirler ancak bir şey değişmedi. Halkımıza verilmesi gereken hizmet tam anlamı ile verilmeye devam edilecektir.”

“Birçok kalıcı esere imza attık”
Lefkoşa Türk Belediyesi olarak birçok kalıcı esere imza attıklarını söyleyen Bulutoğluları, birçok bölgede hala çalışması süren kanalizasyon altyapısının Lefkoşa’da yıllar öncesinden yapıldığını kaydetti. Bulutoğluları, Lefkoşa’daki altyapı çalışmalarının da yüzde 90’ının tamamlanmış olduğunu belirterek, “Başkentte son beş yılda 250 milyon TL üzeri bir kalıcı esere imza attık. Kıbrıs Türk belediyeleri arasında bu kadar iş yapmış başka bir belediye yoktur” dedi.

“Ekonomik tedbirler alınacak”
Bulutoğluları bundan sonraki süreçte ekonomik tedbirler alınacağını ve bu nedenle de veznenin cumartesi günleri de açık olacağını kaydetti. Daha çok çalışıp, daha çok hizmet verip, daha çok gelir sağlanacağını ifade eden Bulutoğluları, bu konuda kararlı olduklarının altını çizdi.