Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikler kapsamında ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması (smear testi) başlatıldı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu himayelerinde Sağlık Bakanlığı’nın katkılarıyla Poliklinik’de başlayan tarama, 2 Nisan’a kadar sürecek.

Kampanya bu sabah Meral Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif ve Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekimi Rıfat Siber’in katıldığı törenle başladı.

Rahim ağzı kanseri konusunda farkındalık yaratma amacıyla  “Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork” sloganıyla düzenlenen tarama kampanyasından randevuyla yararlanılabilecek. Rahim ağzı kanserlerinin ve kanser öncesi (prekanseröz) lezyonların erken tanısı için yapılan tarama için (22 35 654) numaralı telefondan  randevu alınabilecek.

“KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN, TEST YAPIN”

Kampanyanın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu, kadınlara kendilerini ihmal etmemeleri,  sağlıklarını düşünmeleri ve smear testi yaptırma çağrısında bulundu.

Birkaç ay önce ücretsiz tomografi testi yapıldığını anımsatan Eroğlu, katkılardan dolayı Sağlık Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

“KIZ ÇOCUKLARINIZI DA DÜŞÜNÜN”

Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif de, “Bugün kadınlarımız için buradayız… Kadınlarımıza çağrı yapıyoruz; sadece kendilerini değil, kız çocuklarını da düşünerek HPV kontrolünden kaçınmasınlar” dedi.

Kaşif, aşıların yapılmasıyla genç kızların ergenlik yaşa gelmeden hastalıktan korunmuş olacağını belirtti.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Erken Tanı Merkezi Sorumlu Hekimi Hatice Özbek de, smear testi doktorların söylediği aralıklarla yapıldığı takdirde  kansere dönüşüm aşamasında olan vakaların tespit edilebileceğini ve kansere dönüşmeden tedavi edilebileceğini vurguladı.

Kampanyanın amaçlarından birinin  de kadınları rahim ağzı kanseri konusunda bilgilendirmek olduğunu ifade eden Dr. Özbek, rutin olarak tarama yaptırmayan tüm kadınları rahim ağzı kanseri taraması yapmaya çağırdı.

Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü hakkında bugün doktorların daha çok bilgi sahibi olduğunu belirten Özbek, bunun önlemlerinin 9 yaş üzeri çocuklara yapılacak aşılarla alınabileceğini vurguladı.