Bir süredir kamuoyu karşısına çıkmayan ve dedesinin anma törenlerine de katılmayan Kuzey Kore Lideri Kim Yong Un’un hasta olduğu yada Corona virüsü salgını nedeniyle bir yerde karantinada olduğu iddia ediliyor.

Güney Koreli yetkililer, ülkede sıradışı bir durum gözlemlenmediğini ve Kuzey Kore Lideri’ne ilişkin haberler konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini söylüyor. Güney Koreli Bakan Kim Yeon-chul yaptığı açıklamada, kendilerinin Kuzey Kore’ye ilişkin istihbarat bilgilerinin bulunduğunu ve buna göre ülkede sıradışı herhangi bir durum ya da hareketlilik gözlenmediğini dile getirdi.

Kim Jong Un’un özellikle 15 Nisan’da düzenlenen anma törenlerine katılmaması üzerine hakkında hasta olduğuna dair dedikodular ortaya çıkmıştı.

Güney Kore’de medya, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un, bir kalp ameliyatı geçirmiş ya da Corona virüsü salgını nedeniyle karantina altına alınmış olabileceğini öne sürmüştü.

Ancak Güney Koreli Bakan, özellikle kalp ameliyatı iddiaların değindi ve Kuzey Kore’de hastanelerin bahsedilen nitelikte bir ameliyat yapma kapasitesi olmadığını dile getirdi.

Güney Kore Ulusal Asamblesi Birleşme Komisyonu Üyesi Yoon Sang-hyun da yaptığı açıklamada, Kim Jong Un’un bir süredir görünmemesinin normal dışında bir çalışma düzenine geçmiş olma olasılığı olduğunu söyledi. Sang-hyun buna dayanak olarak da ülkede 11 Nisan’dan bu yana alınmış sıradışı bir karar ya da uygulama olmamasını gösterdi.

Kuzey Kore basınında, Kim Jong Un’un yeni bir fotoğrafı olmaksızın Wonsan şehrindeki turistik merkezi inşa eden çalışanlara yönelik bir mesajı yayınlandı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-In’in dış politikalar danışmanı Moon Chung da yaptığı açıklamada “Kim Jong Un hayatta ve sağlık durumu iyi. 13 Nisan’dan bu yana Wonsan bölgesinde kalıyor. Şu ana kadar sıradışı bir hareketlilik de gözlenmedi” dedi.

Kuzey Kore’deki hareketliliği gözlemleyen Washington merkezli 38 North kurumu da Kim Jong Un’a ait olduğu düşünülen bir özel trenin Wonsan’da olduğunu gösteren fotoğraflar yayınladı.
Geçen hafta Çin’in bir grup doktoru Kim Jong Un’un durumuyla ilgili yardımda bulunmak üzere Kuzey Kore’ye gönderdiği iddia edilmişti.

Öte yandan Kuzey Kore ülkede Corona virüsü vakasına rastlanmadığını açıklamıştı. Ancak uzmanlar bu konuda şüpheleri olduğunu dile getiriyorlar.