Kuzey Kıbrıs Turkcell, pek çok alanda öncülük etmiş Kıbrıslı Türk kadınlara ödül verdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde düzenlenen etkinliğe Başbakan İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi,  KKTCELL yetkilileri ve birçok kadın katıldı.

Etkinlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, ülke kadınları için büyük önem taşıyan Kadın Çalışma Dairesi’nin yarın hayata geçeceği müjdesini de verdi.

Lefkoşa Merit Otel’de dün akşam yer alan “Öncü Kadınlarımız” isimli etkinlikte, yaşamın her alanında özveriyle çalışan kadınların ülkeye kattığı değerler üzerinde duruldu.

FELLAHOĞLU

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Dağhan Fellahoğlu, kadının önemini vurgulamak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerine işaret ederek, sözü kadınlara bıraktı.

KARA

Kuzey Kıbrıs Turkcell İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuba Kara da, 8 Mart’ın dokuma işçisi kadınların mücadelesiyle tarihe geçtiğini anımsatarak, kadının hayattaki yerinin yadsınamayacağını vurguladı.

İdealleri ve azimleriyle öne çıkmış, kadınlara yol açmış, rol model olmuş ve alanlarında ilk kadın olarak yer almış öncü kadınları ödüllendirmek üzere etkinlik düzenlendiğine işaret eden Tuba Kara, tüm kadınları selamladı.

ÜNVERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi de, kadınların sorunlarını bilen hükümetin bir ilke imza atma hazırlığında olduğunu belirtti ve bunu şu sözlerle açıkladı:

“2002 yılında yasası hazır olup hayata geçmemiş olan Kadın Çalışma Dairesi, 7 Mart Çarşamba günü hayata geçmiş olacaktır.”

Ünverdi, kadının statüsünün yükseltilmesi ve kadınlara sahip çıkmak adına bir ilkin gerçekleştirileceğini belirterek, bununla birlikte kadınlar için aydınlık günlere imza atılacağını söyledi.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük de, güçlüklerle dolu zorlu yollardan geçmiş Kıbrıs Türk kadınının toplum içerisinde varlığını göstermesinin zorluklarını anlattı.

Gülin Küçük, Kıbrıs Türk kadının sesinin duyurulmasına katkı yapmış değerli kadınların ödüllendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Kadınların tüm dünyada zorlu bir süreçten geçtiğinin anımsatan Küçük, ekonomik yapının değişmesiyle birlikte kadının rolünün de değiştiğini anımsattı.

Gülin Küçük, bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin kadınlara verilen önemle anlaşıldığını kaydederek, mücadele yıllarından günümüze kadınların yaptığı katkıların yadsınamayacağını söyledi.

“Ülkemizde öncü ve girişimci kadınlar oldukça ilerlemeye devam edeceğiz” diyen Gülin Küçük, organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, ülkede pek çok alanda öncü alan kadınlara ödülleri verildi.

ÖDÜL ALANLAR

Eğitimci, araştırmacı, yazar Neriman Cahit'in araştırmaları kaynak alınarak belirlenen liste çerçevesinde ödül alanlar şöyle:

“İlk kadın Kimyager Ayşe Coşar, ilk kadın Polis Müdürü Pervin Gürler, ilk kadın Trafik Müdürü Şenay Kebapçı, ilk kadın Eğitim Bakanı Canan Öztoprak, ilk kadın Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, ilk kadın Bakan Onur Borman, ilk kadın Sağlık ve Çevre Bakanı Gülsen Bozkurt, ilk kadın rektör Ufuk Taneri, ülkede 'Nükleer Tıp' konusunda doktora yapmış ilk kadın Latife Birgen, ilk kadın Turizm Bakanı Ayşe Dönmezer, ilk kadın Kurucu Meclis Üyesi Fatma Azgın, KKTC Meclisi'ne giren ilk kadın milletvekili Ruhsan Tuğyan, ilk kadın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Türk Ajansı Kıbrıs'ın ilk kadın müdürü gazeteci Perihan Aziz, ilk kadın kaymakam Beran Bertuğ, ilk kadın Taşınmaz Mal Komisyon Başkanı Sümer Erkmen, ilk kadın Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Sevilay Cangül, Viktorya Kız Lisesi’nde Yüksek Eğitimli ilk Kıbrıslı kadın Müdire Şermin Kotak, ve bu çalışmaya ışık tutan Neriman Cahit.”