Komisyon Mesud Barzani'nin onayının ardından 90 gün içinde kurulacak.

Al Jazeera'nin haberine göre, Irak Kürt bölgesel meclisi, seçim ve referandum komisyonu kurulması yönündeki yasaya onay verdi.
 
Yasanın öncelikle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani tarafından onaylanması gerekiyor. Barzani'nin onayının ardından 90 gün içinde referandum ve seçim komisyonu kurulacak.
 
Yasanın geçmesi referandumun yapılacağı anlamına gelmiyor. Bunun için meclisten referandum yapılması yönünde bir karar çıkması gerekiyor.

Kabul edilen yasanın, sadece Kürt bölgesinde değil, 'Kürt idaresi dışında Kürtlerin yaşadığı bölgelerde de' geçerli olmasına hükmedildi.
 
Barzani daha önce Kürtlerin Irak ’ta ortaya çıkan yeni durumla beraber iki yol izleyeceğini söylemiş ve  “İlk olarak sahada ortaya çıkan yeni durumu da gözeterek ılımlı Şii ve Sünnilerle kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için çalışacağız. İkinci olarak ise Kürt yönetimi, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını hayata geçirebilmesine imkan tanımak amacıyla bir referandumun yapılması için çabalarını sürdürecektir” demişti.
 
IŞİD'in Irak'ta ilerleyişinin ardından karşılıklı açıklamalarla gerginleşen Erbil-Bağdat ilişkileri kopma noktasına geldi.
 
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Bağdat hükümetindeki bakanlarına hükümet çalışmalarına katılmama talimatı verdi. Bağdat'tan Erbil ve Süleymaniye'ye giden kargo uçaklarının seferleri de durduruldu.
 
Irak ’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti ’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul ’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi. IŞİD ’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.
 
IŞİD güçleri, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altına almayı başarmıştı.
 
KÜRTLERİN ELİ GÜÇLENDİ
 
Peşmerge güçleri ise Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük ’te kontrolü sağlamıştı.
Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peşmergenin Kerkük'e girip kontrolü sağlamasının bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

"Irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. Bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" diye konuşmuştu.