Başbakan İrsen Küçük, bazı okul açılışları için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'de bulunan Türkiye Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile protokol imzalamak amacıyla KKTC'ye gelen Mersin Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu'nu kabul etti. Kabulde Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu.

Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Eğitim Bakanı Dinçer ile Mersin Valisi Güzeloğlu'nu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Küçük, Türkiye'de kısa bir süre önce yaşanan terör saldırısının Kıbrıslı Türkleri üzdüğünü ifade ederek, Türk uslunun başının sağı olması dileğinde bulundu. Küçük, Türk ulusunun birlik ve bütünlüğüyle haklı davasını kazanacağından emin olduğunu kaydetti.

Türkiye yetkililerinin sık sık adaya gelerek Kıbrıslı Türkleri yalnız bırakmamasının güzel olduğunu ifade eden Küçük, Türkiye'nin verdiği büyük desteğin sevindirici olduğunu belirtti.

İrsen Küçük, bu geliş gidişlerin, yapılanlar ve bir sonraki yıl yapılacaklarla ilgili olarak daha iyi görüş alışverişi yapılmasına neden olduğunu anlatarak, Kıbrıs Türklerinin Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri sevinçle yakından takip ettiklerini söyledi.

Kıbrıs konusunda görüşmelerin devam ettiğini, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na hükümetin görüşme sürecindeki desteğinin devam ettiğini anlatan Küçük, Rum tarafının görüşmelerin tam bu aşamasında denizde petrol ve gaz aramasını tasvip etmediklerini ve karşı önlemler aldıklarını hatırlattı.

Başbakan İrsen Küçük, Rum tarafının görüşmelerin bir anlamda sonuna gelindiği bir dönemde neden böyle bir girişimde bulunduğu sorusunu sorarak, bu konuda da Türkiye'nin verdiği desteğin sevindirici olduğunu söyledi.

Küçük, Türkiye'nin yaptığı, yapmakta olduğu desteklerle KKTC halkı ve eğitiminin daha ileri gideceğini kaydetti.

DİNÇER

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise, konuşmasında, Kıbrıs'ta bulunmaktan ve güzel ağırlanmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst'ün güler yüzlü ev sahipliğine teşekkür etti.

Dinçer, terör olaylarının tüm Türkiye'yi üzdüğünü, herkesin içine kor düşürdüğünü belirterek, Başbakan Küçük'e başsağlığı temennisi için ayrıca teşekkür etti.

Ömer Dinçer, Türkiye'nin, müzakerelerin sürdüğü, belki de sonunda gibi olduğu bir dönemde Rum Yönetimi'nin hem de İsrail ile denizde petrol ve doğal gaz aramasını tahrik olarak gördüğünü söyleyerek, bu olay karşısında KKTC'nin aldığı kararlara destek verildiğini Türkiye Başbakanıyla imzalanan anlaşmanın da bunu gösterdiğini söyledi.

"Umarız bu problem çözülür" diyen Dinçer, Türkiye'nin çözüm sürecine de destek olduğunu yineledi.