KKTC Atatürkçü Yaşam Derneği, Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesi önderinin 106. Doğum günü nedeniyle, “Dr. Fazıl Küçük” başlıklı konferans düzenledi.

AKM’de gerçekleştirilen konferansın açılışında, sırasıyla Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ve Başbakan İrsen Küçük konuşma yaptı.

Yöneticiliğini Ümit Bahşi’nin yaptığı konferansa konuşmacı olarak, Akay Cemal, Osman Güvenir ve Ata Atun katıldı.

İŞCAN

Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan, Dr Fazıl Küçük’ün, Türklük dünyasını toparlamasıyla övünç kaynağı olduğunu belirterek, O’nun sadece ölüm yıldönümlerinde değil doğum günlerinde de hatırlanması gerektiğini belirtti.

“Bizleri cemaatten topluma, toplumdan bağımsız bir devlet kurabilme mertebesine ulaştıranları unutmamız mümkün değildir” diyen İşcan,  bugün yarın ve ilelebet Dr. Fazıl Küçük’ün eserlerini rehber olarak benimsemeye devam edeceklerini söyledi.

Öğrencilere Dr Küçük hakkında verilen bilgileri unutmamaları uyarısında bulunan İşcan, kendilerinin zaman zaman bu tür konferanslarla öğrencilere ek bilgiler vererek Dr. Küçük’ün unutulmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

İşcan, Küçük’ün sadece Kıbrıs Türkü’nün lideri değil,  Türklüğün lideri olduğunu kaydederek, “Dr Küçük’ün anılarını ve eserlerini gelecek nesillere doğru ve eksiksiz anlatabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

DÜRÜST

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ise, Dr Fazıl Küçük’ün, Kıbrıs Türkü’nün bugünlere gelmesinde en temel katkıları koyan kişi olduğunu belirterek, “Dr. Küçük bizim ışığımız” dedi.

Böylesi bir değere sahip çıkmamanın mümkün olamayacağını kaydeden Dürüst, o günün imkansızlıkları içerisinde, mesleğiyle, siyasetçi yapısı halkçı kimliğiyle öne çıktığını ve bugünlere gelinmesine imkan sağladığını söyledi.

Dürüst, gençlere de çağrı yaparak “N'olursunuz! Dr. Küçük’ü unutmayınız, bizim öğretmenlerimiz buna hiçbir zaman izin vermemiştir. Biz KKTC’yi sonuna kadar yaşatmaya, Türkiye’den kopmamak adına her türlü mücadeleye hazırız. Küçük’ün attığı tohumlardan güç almaya devam ediyoruz” dedi.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük, Dr Fazıl Küçük’ün Kıbrıs tarihi içerisindeki yerinin iyi bilinmesi açısından konferansların önemli olduğunu ifade ederek, kendisinin de sık sık katıldığı konferanslarda Küçük’ü anlattığını söyledi.

Kıbrıs tarihini ve Dr. Küçük’ün mücadeledeki yerini yan yana çalışmış kişilerden dinlemenin avantajlarına değinen Küçük, kendisinin amcasıyla mücadele yıllarında birlikte olma şansını yakalamış kişilerden biri olarak o günleri her zaman saygıyla hatırladığını belirtti.

Küçük, amcası Dr. Küçük ile ilgili anılarını anlatarak, amcasının, adaya geldiği zaman örgütlenme, Türkiye’yle bağlılığın artması çalışmalarından ve Atatürk sevgisinden taviz vermeden mücadele ettiğini ve Kıbrıslı Türklerin bugünlere gelmesine katkı sağladığını vurguladı.

İlk mücadele yıllarında, Kıbrıs Türk toplumunun yaşam koşulları hakkında bilgi veren Küçük, amcasının, Kıbrıs Türk halkını adaylara renkler vererek belediye seçimlerinin yapıldığı bir dönemden bugünlere getirmek için verdiği mücadeleyi anlattı.

Küçük, mücadele yıllarında lider olmanın zorluklarından bahsederek, Dr. Küçük’ün yanında yer alan kişilerin de olağanüstü riskler almak zorunda kaldığını anımsattı.

Rumların kilise mallarının yönetimini elinde tutarak güçlendiği dönemde, Dr Küçük’ün, Türklere ait evkaf mallarını İngiliz idaresinden kurtarmak için de etkin bir mücadele verdiğini anlatan Küçük, Kıbrıs Türklerinin bugünlere gelişinde yürekli liderlerin önemine de değindi.

Küçük, kendilerinin görevinin KKTC’yi yaşatmak olduğunu vurgulayarak, “Anlaşma istiyoruz ama bu anlaşma nasıl olacaksa olsun görüşünde değiliz. İki toplumlu iki kesimli federal bir yapı içerisinde bir anlaşmaya varız aksi takdirde devletimiz dimdik ayaktadır. KKTC’yi yaşatmak hepimizin görevidir” diye konuştu.