KÜÇÜK: “ADANIN YÜZDE 90’INA İÇME VE KULLANIM SUYU İÇİN BAĞLANTI SAĞLANACAK. ARTIK MUSLUKTAN SU İÇİLEBİLECEK”

Başbakan İrsen Küçük, Küçük, Ada’nın yüzde 90’ına içme ve kullanım suyu olarak bağlantı sağlanacağını ve artık musluktan su içilebileceğini söyledi.

Küçük, dün gece, Bayrak Haber’de yayınlanan “Gazetecinin Not Defteri” programında Barış Suyu Projesi’ni değerlendirdi.

Başbakan Küçük, yarı kurak bir iklime sahip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer altı sularındaki tuzlanmanın devam ettiğini belirterek, bunun rehabilitasyonunun sağlanacağını anlattı.

Güzelyurt, Gaziveren, Güneşköy, Yayla ve özellikle Bostancı’nın belli kesimlerinde önemli oranda tuzlanma yaşandığını kaydeden Başbakan, Güzelyurt bölgesine yer altı sularının iyileşmesi bakımından yeni projeler geliştirdiklerini ve modern sulamaya geçildiğini belirtti.

Küçük, suyun KKTC için olduğu kadar Güney Kıbrıs için de bir fırsat olduğuna işaret ederek, Anavatan Türkiye’nin engin su kaynaklarının Kıbrıs’a hizmet edebilecek bir potansiyeli bulunduğunu vurgulana işaret ederek “Su devamlı ama petrol ömürlü” dedi.

Türkiye’de tarım alanında yaşananlara değinen Küçük, Türkiye’nin KKTC’ye olan ilgisi ve bağının çıkar değil gönül ilişkisi olduğunu ve ileride ihtiyacı olacağı suyu KKTC’yle paylaşmaktan çekinmediğini aktardı.

Başbakan Küçük, bazı konuların politika malzemesi yapılmaması gerektiğini, Türkiye’nin hiçbir maddi karşılık beklemeden KKTC’ye katkı yaptığını anımsattı.

Son Ankara ziyaretinde Türkiye Başbakanı Erdoğan ile elektrik nakil olayını da görüştüğünü ve elektrik gönderme konusunda Erdoğan’ı kararlı gördüğünü kaydeden Küçük, verdiği sözlerin tümünü yerine getiren Erdoğan’ın bu projeyi de hayata geçireceğine olan inancını dile getirdi.

Başbakan Küçük, “Anavatan ile ilişkileri her zaman çok yüksek düzeyde tutmamız gerekir. İki devlete dayalı anlaşmalarımız var görüşmeler sürüyor. Planlanan yardım ve desteklerin ötesinde bu gibi güzel projelerle destek geliyor” dedi.

Küçük, suyu ekonomik ve dikkatli kullanmak gerektiğine de vurgu yaparak, “Bulacağımız bu nimeti de iyi, dikkatli ve tasarruflu kullanmamız lazım” dedi.