Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Haspolat Meslek Lisesi’nde açılan ilahiyat alanı ile ilgili verilen mücadele kapsamında yapılan not söylememe ve karne vermeme eylemine üyelerinin yüzde yüz katılım gösterdiğini, öğrencilerin eğitim kaybı olmadığını, not ve karnelerin gerektiğinde verileceğini söyledi.

Gökçebel, okulların açılacağı 16 Şubat’a kadar hükümet ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sorunları gidermesini, aksi takdirde yeni dönemde ortaya çıkabilecek kaostan sendikanın değil hükümetin sorumlu olacağını kaydetti.

KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker de, sendikanın yaptığı eylemin grev olarak değil eylem olarak özellikle öğrencilerin eğitim kaybı yaşamaması için yapıldığını ifade ederek, öğrencilerin eylemden dolayı hiçbir kaybı olmadığını, kamuoyunun eylemi bu çerçevede değerlendirmesini istedi.

KTOEÖS Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda, Haspolat Meslek Lisesi’nde açılan ilahiyat alanı ile ilgili yapılan eylemlerin değerlendirmesini yaptı.

Sendika başkanı Tahir Gökçebel ile Genel Sekreter Mehmet Taşker, toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, toplantıda yapılan değerlendirmeleri açıkladı. Basın toplantısına KTOEÖS’ün bazı yetkilileri de katıldı.

GÖKÇEBEL

Gökçebel basına yaptığı açıklamada, Haspolat Meslek Lisesi’nde ilahiyat alanı açılmasının ardından yaklaşık ikibuçuk ay eylem ve grev yapıldığını, son olarak da not söylememe ve karne vermeme eylemiyle sürdüğünü kaydetti.

Üyelerinin eyleme, söylenenlerin aksine yüzde yüz katılım gerçekleştirdiğini, eylemi öğrencilerin psikolojisini bozmamak ve eğitimi engellememek için geç açıkladıklarını, bu süredede bazı üyelerinin notları içeriye verdiğini ifade eden Gökçebel, eylemin başarısız olarak gösterilmeye çalışıldığını ancak bunun doğru olmadığını söyledi.

VELİ VE ÖĞRENCİLERE...

Gökçebel, bu konuda dik duruş sergileyen üyelerine teşekkür ederek, veliler ile öğrencilere de şöyle seslendi:

“Sizler için herhangi bir mağduriyet yaratmadık. Biz sizin öğretmenleriniz, anneleriniz, babalarınızız; gerektiğinde notlar ve karnelerinizi vereceğiz. Karnenizi vermeyen koltuk derdinde olan hükümet ve Eğitim Bakanı’dır...

”Gökçebel, hükümetin sorunlar karşısında çözüm üretemediğini ve iradesiz olduğunu iddia ederek, “Umarız bu süreçten sonra 16 Şubat’ta okullar açılana kadar bu konu iyi değerlendirilir ve çözüm yolunda bir girişim yapılır. Bundan sonraki süreçte ortaya çıkabilecek kaostan biz değil hükümet sorumlu olacak” görüşünü dile getirdi.

Kıbrıs Türk halkına karşı kültürel, ekonomik ve sosyal dayatma yapıldığını, bunun son örneğinin de Haspolat’a yapılması istenen külliye olduğunu belirten Gökçebel, Lefkoşa’daki bazı okulların da buraya taşınmak istendiğine dikkat çekti ve buradaki  amacın bölgede bulunan Türkiye Büyükelçiliği’ne yer açılması olduğunu savundu.

Gökçebel, bu konuda daha fazla ileriye gidilmeden bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunarak, eylemlerine ülkeden ve Türkiye’den birçok desteğin verildiğini, bu sorun çözülmezse mücadeleyi uluslararası arenaya da taşıyacaklarını bildirdi.

Toplumun asimile edilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Gökçebel, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

TAŞKER

KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker de, Haspolat’a külliye yapılması veya Lefkoşa’nın içinin boşaltılmasının, yine bu bölgelerin birilerine “peşkeş” çekileceğini gösterdiğini öne sürdü.

Taşker, sendikanın yaptığı eylemin özellikle öğrencilerin eğitim kaybı yaşamaması için grev değil eylem şeklinde yapıldığını belirterek, öğrencilerin eğitim kaybı yaşamadığını, notlarının yanlarında olduğunu, karneleri hükümetin vermediğini, kamuoyunun bunu böyle değerlendirmesini istedi.