KTOEÖS, Lokmacı Sınır Kapısı yanındaki ara bölgede Rum polisi tarafından “barış gönüllüsü gençlere yönelik saldırıyı” şiddetle kınadı.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, yazılı açıklamasında, “Barış için uğraşan gençleri destekliyor ve toplum liderlerinin kendi halklarını uçuruma doğru götürdükleri uyarısını bir kez daha yapıyoruz” dedi.

Gökçebel, Kıbrıs’ta çözüm ve barış olmadan, sınırlar ortadan kaldırılıp normalleşme gerçekleşmeden iki toplumun da kaybedeceğini savundu.

Lokmacı ara bölgede, Kıbrıs’ta barış olmasını, adanın birleştirilmesini savunan iki toplum gençlerine Rum polisinin saldırdığını ve gençlerin apar topar götürüldüğünü anımsatan Gökçebel, ara bölgede olan bu hadiseye Birleşmiş Milletler askerlerinin seyirci kaldığını, iki tarafın polis güçleri ve BM askerinin gençlerin dağıtılması için gizlice anlaştıklarını öne sürdü.

Gökçebel, bu olayın; “Kıbrıs’ta çözüm ve barış gelmesi için uğraşırmış gibi yapan büyük emperyalist güçler ve onların piyonu durumuna gelmiş yerel işbirlikçilerin anlaşmamak için anlaştığını gösteren bir başka kanıt” olduğunu savunarak, ara bölgeye barış etkinlikleri yapılmasını sürekli engelleyen BM askerlerinin, bu sayede 1964’ten beri adada olmaya devam ettiğini kaydetti.

Adayı bölenlerin barış isteyen gençlere tahammülü olmadığını, barış, birleşme ve çözümü çağrıştıracak her hareket ve gösteriden rahatsız olduğunu savunan Gökçebel, Kıbrıs’ta çözümün, barışın önündeki en büyük engelin halkların isteksizliği değil bu durum olduğunu ve bu değişmediği sürece ‘görüşmelerle çözüm ve barışın’ ancak ayrılık ve çatışmanın meşruluk kazanmasına yarayacağını iddia etti. Gökçebel; “İki toplumlu görüşmelerle bir yandan 50 yıldır toplumlar oyalanırken diğer yandan emperyalist güçler adaya iyice yerleşmiştir” iddiasında bulundu.