Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), etkin ve verimli bir kamu yapısı için öneri ve taleplerini Başbakan İrsen Küçük’e sundu. KTAMS, beş ay önce de hükümete ilettiği soruların ortadan kalkmadığını, hatta yeni sorunlar ortaya çıktığını belirtti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Başbakan İrsen Küçük’e dünkü ziyaretlerinde sundukları mektubu bugün basına açıkladı.

Kamu görevlilerini ilgilendiren sorunları 21 maddede sıralayan Kaptan, 30 Eylül 2011’deki görüşmeleri sırasında Başbakan’la paylaştıkları sorunların beş aydır çözümlenmediğini kaydetti.

KTHY MAĞDURLARI

Buna göre, KTAMS Başkanı Kaptan’ın Başbakan’a ilettiği mektupta, kamuda ve ülkede yaşanan sorunlar sıralanarak “KTHY mağdurlarının tümünün kamuda istihdam edilmesi ve barem içi artışlarının verilmesini; bunun için Özelleştirme Yasası’nın geçmesi koşulundan vazgeçilmesi” istendi.

Kamuda istihdam edilenlerin hangi sendikaya üye olacakları konusunda daire müdürlerince baskı uygulandığını savunan KTAMS, buna son verilmesi ve kişi iradelerinin özgür bırakılması gerektiğini kaydetti.

Terfi sınavlarının yeniden sözlü yapılması; tüketici fiyatları endeksinin ana gruplarının emekçilere göre belirlenmesi; eşel mobilin dondurulması nedeniyle geçen yılki yüzde 14.72’lik enflasyondan doğan kayıpların giderilmesi; hizmet içi eğitimlerin yapılması ve kamu çalışanlarının kendilerini geliştirmesi; vardiya ve rotasyon çalışanlarının ödeneklerini, çalışma işleyişini ve diğer haklarını düzenleyen tüzüğün bir an önce çıkartılması da talepler arasında yer alıyor.

“İZİNLERDE AYRIMCILIK YAPILIYOR”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’ın Başbakan’a ilettiği yazıda, kamu görevlilerinin izin haklarını kullanmasında bazı daire müdürlerinden kaynaklanan sorunlar yaşandığı da  belirtilerek, “İzinlerin planlanması ve mümkün olduğunca izin tarihlerinin erken belirlenmesi hem kamu görevlileri için, hem de dairelerdeki çalışma düzeni için önem arz ederken bazı müdürlerin keyfi davrandığı ve personel arasında ayrımcılık yaptığı görülmektedir. Bu olumsuzlukların giderilmesi gerekmektedir” denildi.

Düzensiz mesai yapılan işyerlerindeki çalışanların izin hakları ve hastalık raporlarının farklı yorumlanması nedeniyle yaşanan sıkıntıların aşılması için yeknesaklığı sağlayacak bir tüzük çıkarılmasını isteyen KTAMS, on-call ödeneği uygulamasının da aynı şekilde ayrıcalıksız uygulanmasını talep etti.

CEZAEVİ… REHABİLİTASYON MERKEZİ…

KTAMS’ın Başbakan’a ilettiği talepleri arasında Merkezi Cezaevi çalışanlarıyla ilgili yasanın meclisten geçmesi; asgari ücret kriterlerinin yeniden düzenlenerek enflasyon oranında artırılması; Girne 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde işçi kadrosundaki bir kişinin sorumlu yapılmasındaki hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi de bulunuyor.

Ercan’da özele devredilen temizlik işlerinde yasalara aykırı şekilde uzun süre ve asgari ücretin altında personel çalıştırıldığını kaydeden KTAMS, Çalışma Dairesi müfettişlerinin önceden program çıkarılmadan mesai sonrası denetimlerde görevlendirildiğini ancak ek mesai ödenmeyerek yerine izin kullandırılmak istendiğini belirtti. KTAMS, müfettişlerin denetimlerde kestiği cezaların zaman zaman bakan tarafından gayrı yasal olarak yarıya kadar düşürülerek tahsil edildiğini de savundu.

ÇOCUK YUVASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda geçici personel olarak çalışanların ek mesai almadan çalıştırıldığını da kaydeden KTAMS, yuvanın ihtiyaçları için yeterli bütçe ayrılmasını talep etti.

KTAMS’ın Başbakan’a ilettiği mektupta, Lefkoşa Çocuk Yuvası’yla ilgili olarak, “Basına yansıyacak resimlerde, denetimlerde ve demeçlerde en başta ilgili bakan ve ziyaretçiler daha dikkatli olmalı ki oradaki çocuklar olumsuz etkilenmesin” denildi.

Çalışma Dairesi’ndeki geçicilerin yasal olmadığı halde denetimlere çıkarıldığını kaydeden KTAMS, bu kişilerin hazırladığı raporların da geçersiz olduğunu belirtti ve  sorunun köklü çözümü için münhal ilan edilip doldurulmasını istedi.