KTAMS Genel Sekreteri İbrahim Gencal, Türkiye’nin AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Avrupa Parlamentosu’nda “Rumlar Enosis’i karşımıza çıkarıyorlarsa, biz de ilhak ve entegrasyonu alternatif olarak düşünebiliriz” yönünde bir konuşma yaptığını ileri sürerek eleştirdi. Gencal, “Ekonomisi dibe vurmuş Yunanistan elindeki Ege adalarını bile satmaya çalışırken, Kıbrıs’ı nasıl kendine bağlayacak… AB toprağı olan bir yer başka bir yere bağlanamaz” dedi.

İbrahim Gencal bugün yayınladığı açıklamada, Bağış’ın son zamanlarda Kıbrıs ile ilgili açıklamalarını “siyasi gaf” diye niteleyip, ne devam eden müzakere sürecine, ne de siyasi etiğe uymadıklarını iddia etti. Gencal, “Kıbrıs’la ilgili Güvenlik Konseyi kararları ortada dururken KKTC’yi Türkiye’ye bağlamaktan bahsetmek en basit ifadeyle ipe un sermeye veya olmayacak duaya amin demekten öteye gidemez” dedi.

40 yıldan fazladır sürdürülen müzakerelerde masaya hiçbir şekilde KKTC’nin Türkiye’ye bağlanması konusunun gelmediğini kaydeden Gencal, Kıbrıs’ta varılacak bir çözüme, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar’ın birlikte karar vereceğini ifade etti.

Gencal, Bağış’ın Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Rumlar’ın geçmişte Enosis olayını çözümsüzlüğün bir alternatifi olarak savunduğu yönünde bir tespitte bulunduğunu ileri sürerek, “Bugün gelinen noktada Rumların görüşme masasına enosis’i çözümsüzlüğün bir alternatifi olarak koydukları söylenebilir mi? Enosis çoktan yok oldu Sn. Egemen Bağış. Çünkü bunu öncelikle Rumlar istemiyor” iddiasında bulundu.

İbrahim Gencal şöyle devam etti.

“Enosisi isteyen veya istemeyen, dillendiren veya dillendirmeyen Kıbrıslı Rumlar olurken entegrasyonu, ilhakı konuşan ve dile getiren Türkiye ve onun hükümeti AKP oluyor. Kıbrıslı Türkler’in söz hakkı yok mu?… Kıbrıs Türk halkı, ne şimdi ne de geçmişte hiç kimseye boyun eğip biat etmemiştir. Bundan sonra da boyun eğmeyecek, kendi kaderini kendi tayin edecektir ve günü geldiğinde de halkını hiçe sayan, kendi halkını düşünmeyen, kendi halkına ihanet eden işbirlikçi ve yalakalardan hesabını soracaktır…”