Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), üyesi, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği çalışanı Adnan M. Aktan’a derece terfilerini düzenleyen 44/2006 sayılı yasanın uygulanmaması nedeniyle Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, hukuk sistemi nedeniyle bu tür davaların kişiler tarafından açılabildiğini sendika olarak açılan davaya sahip çıkarak dava masraflarıyla avukatın ödendiğini söyledi.

Kaptan, Yüksek İdare Mahkemesi Mukayyitliği önünde yaptığı konuşmada, yasaları uygulamaktan aciz olduğunu iddia ettiği Ulusal Birlik Partisi (UBP) iktidarının en kısa sürede hükümetten gitmesi gerektiğini belirtti.

Kaptan, UBP’nin yasa tanımaz tavrının devam ettiğini iddia edip buna karşı mücadele etmek amacıyla bugün yine bir hukuk davasının söz konusu olduğuna işaret ederek, Hükümet’in 44/2006 sayılı yasayı görmezden gelmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Ahmet Kaptan, yasanın uygulanmaması nedeniyle pek çok kamu çalışanının mağduriyet yaşadığını, bugün dava dosyalanan bir üyenin de bunlardan biri olduğunu söyleyerek, mücadelenin süreceğini belirtti.

Kaptan, halen aynı yasayla ilgili olarak Cezaevi’nde sürmekte olan derece terfilerinden yasanın 58’inci maddesinin 4’üncü fıkrasının (b) bendinin uygulanmamak istendiğini anlatarak, “Bu konuda 48 saat içinde gelişme olmaması halinde o konuyla ilgili olarak da dava açma ve grev yapma yoluna gideceğiz” dedi.

UBP’nin tüm bunları Ankara’dan aldığı talimatlarla yaptığını iddia eden Kaptan, KTAMS’ın böyle bir olayı kabul etmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.

YAZILI BASIN BİLDİRİSİ

KTAMS’ın konuyla ilgili yazılı açıklaması ise Sendika Genel Sekreteri İbrahim Gencal tarafından okundu.

Yazlı açıklamada, UBP’nin halka pembe tablolar çizerek, düzmece taahhütler vererek iktidara geldiği iddia edildi ve UBP kınandı.

Açıklamada, UBP Hükümeti’ni, özel sektörü yok ederek halkı göç yallarına düşürürken, kamuda kazanılmış hakları tek tek budama yönüne giderek ortadan kaldırmakla suçlayarak, buna en güzel örneğin çalışanların tayin ve terfilerini düzenleyen 44/2006 sayılı yasayı uygulamaması olduğu savunuldu.

Tüm bakanlıklara bağlı daire ve bağımsız kurumlarda çalışanların derece terfileriyle ilgili 44/2006 sayılı yasayı uygulamayan Hükümet’in çalışanların verimlilik ve motivasyonunun düşmesine neden olduğu ileri sürülen açıklamada, “UBP Hükümet’i yasaları çiğneyerek keyfi bir şekilde daire müdürlerinin taleplerini Başbakanlıkta bekletmektedir” denildi.

Yazılı açıklamada, Başbakanlığa bağlı Personel Dairesi’nin tavrı “tam bir yasa tanımazlık” olarak nitelenerek, bu dairenin çalışanların haklarını düzenleyen Kamu Görevlileri Yasası yerine, kendi prensip kararlarına göre hareket ederek aslında suç işlediği savunuldu.

KTAMS’ın, ileri sürdükleri “UBP’nin yasa tanımaz davranışlarına” daha fazla seyirci kalamayacağına dikkat çekilen açıklamada, keyfi hareket eden Hükümet yöneticileri karşısında mahkemelerde hukuk mücadelesi dahil, her türlü yasal hakkın kullanılacağı kaydedildi.

DAVA KİMİNİ ADINA AÇILDI

KTAMS tarafından tüm maliyeti ve avukat ücreti üstlenilen YİM’deki dava 32 yıllık Kooperatif Şirketler Mukayyidi 1’inci Sınıf Kooperatif Müfettişi Adnan M. Aktan tarafından açıldı.

İddianamede Aktan’ın yılları itibarıyla Başmüfettiş’lik görevine terfi ettirilmesinin 44/2006 sayılı yasa gereği olduğu ifade edilerek, Mahkeme’den buna yönelik bir karar ve/veya emir verilmesi talep ediliyor.