Suriye'ye askeri müdahaleye karşı olan Rusya, İran nükleer sorununun da yaptırımlarla çözme çabalarına tepki gösteriyor.

Rusya Hazar Filosu Komutanı Sergey Alekminski, yaptığı açıklamada ziyaretin 2013'te gerçekleşeceğini söyledi. Ekho Moskvı radyosuna açıklamada bulunan Rus komutan, Rusya ve İran savaş gemileri arasında herhangi bir özel işbirliği olmadığına dikkat çekti.

Ziyaretin İran'ın deniz kuvvetlerindeki gelişimini yakından görmek amacı ile gerçekleşeceğini ifade eden komutan, Hazar Filosu'na ait savaş gemilerinin İran ziyaretinin 40 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşeceğine değindi.

İran takip sistemlerinin iyi seviyede olduğuna değinen Rus komutan, "Gemilerimiz İran karasularına yakın bir bölgeden geçtiğinde İran hücumbot ya da savaş gemileri harekete geçiyor ve takibe koyuluyor. Her şey deniz kurallarını ihlal etmeden yapılıyor." bilgisini aktardı.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin ardından Rus savaş gemilerinin Akdeniz'e inmeleri ve tek deniz üssü Tartus'u ziyaret etmeleri dikkat çekmişti. Rusya ile Suriye arasında Sovyetler Birliği döneminde 1971'de Tartus deniz üssü ile ilgili anlaşma imzalanmış; Moskova ilk kez sıcak denizlere inmişti.