Türkiye ile Fransa geçen hafta sessiz sedasız bir anlaşma imazaladılar. AB üyeliğine karşı tavrı ve sözde Ermeni soykırımı konusundaki yaklaşımları nedeniyle Türkiye ile Fransa arasında yaşanan gerginlik; beklenmedik ve son derece kritik bir anlaşmanın imzalanmasıyla aşıldı. Anlaşma, Fransa İçişleri Bakanı Claude Geant’ın Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında imzalandı.

Anlaşmanın içeriğinin çok kapsamlı olacağının ilk işareti Fransız Bakan’ın heyetinden geldi;

Geant’ın başkanlığında Ankara’ya gelen heyette, Fransa iç güvenlik sisteminin en önemli üç kuruluşunun, jandarma, polis ve iç istihbarat örgütlerinin tümünün direktörleri yer aldı.

PKK’YA KARŞI ORTAK OPERASYONUN ÖNÜ AÇILDI
Fransa son iki yıl içinde ülkesindeki PKK unsurlarına karşı pekçok operasyon düzenledi. Yaklaşık 40 kadar PKK’lı Fransa’daki Türk ve Kürtlerden haraç toplamaya çalışmaktan, düzeni bozmaktan tutuklandı. Şimdi Geant ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından imzalanan anlaşma ile, PKK’yla mücadelede “ortak operasyon yapmanın” da önü açıldı.

ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELEDE DE İŞBİRLİĞİ
Anlaşma, sadece terör değil, terör bağlantılı ya da bağlantısız, tüm organize suçlarla mücadelede işbirliği öngörüyor. Bu çerçevede, anlaşma ile Fransa ile Türkiye arasında insan kaçakçılığından, uyuşturucu kaçakçılığına kadar her türlü suç konusunda da Fransız ve Türk güvenlik yetkilileri ortaklaşa operasyona girişebilecekler.

VİZE KOLAYLIĞI DA GÖRÜŞÜLDÜ
Fransız Bakan’ın ziyareti sırasında ele alınan bir başka önemli konu ise, vize konusunda kolaylık oldu. Ankara’nın AB yolunda en büyük engeli çıkaran Fransa, vize konusunda da sürpriz yaptı. Fransız Bakan Geant, vizelerin kolaylaştırılması konusunda “çalışmak istediklerini” resmen Ankara’ya bildirdi.

FRANSIZ DIŞİŞLERİ BAKANI DA BDP’YE ÇAĞRI YAPMIŞTI
Fransa’nın PKK’ya yeni yaklaşımı konusundaki en belirgin çıkışlardan birini de, 24 askerin şehit olduğu son terör saldırısının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Juppe tarafından gelmişti. Fransız Bakan, saldırı sonrasında yaptığı açıklamada sadece “terör örgütü” olarak nitelediği PKK’yı kınamakla kalmamış, BDP’ye de “PKK’yla aranıza mesafe koyun” çağrısı yapmıştı. Fransız Bakan açıklamasında, “Fransa, Kürt kökenli Türk vatandaşlarının seçilmiş temsilcilerine de PKK’lı teröristlerin şiddet eylemleri ile aralarına mesafe koymaya çağırmaktadır” demişti.