Kafa Kesme Videolarının Yönetmeni Türk Militan!


IŞİD’de çevirmen olarak çalışırken Türkiye’ye kaçan bir militan Sky News’ten Stuart Ramsay’e konuştu. Cihatçı John olarak bilinen Mohammed Emwazi’nin Japon rehine Kenji Goto’nun kafasını keserken olayı uzaktan izlediğini anlatan eski militan, Emwazi’nin “büyük patron” olduğunu söyledi. IŞİD’den kaçan çevirmen, kafa kesme videolarının çekildiği sırada bir Türk militanın da çekim ekibine “kamerayı şuraya koy, yerini şöyle değiştir” diyerek emir verdiğini, Türk militanın da IŞİD’in üst düzey militanlarından biri olduğunu söyledi.

Kimliğini deşifre etmek istemediği için ‘Salih’ takma adını kullanan eski militan, Suriyeli rehineleri herhangi birinin öldürebileceğini, ancak yabancı rehineleri sadece Emwazi’nin öldürebildiğini anlattı. Ramsay’in “neden Emwazi’nin bu kadar güçlü olduğunu” sorması üzerine Salih, “bunun nedenini tam olarak bilemediğini, ancak rehineleri bıçak kullanarak öldürebilmesinin” bir sebep olduğunu söyledi. Emwazi’nin örgüt içinde saygı duyulan bir yeri olduğunu ve diğerlerine emir verdiğini belirten çevirmen, Goto öldürüldükten sonra cesedinin üç ya da dört kişi tarafından arabaya konularak taşındığını aktardı.

Bir Türk militan tarafından işe alındığını söyleyen çevirmen, videolar çekilmeden önce rehinelere “Sakin olun, bu sadece bir video, sizi öldürmeyeceğiz, sadece hükümetinizden Suriye’ye saldırılarını durdurmasını isteyeceğiz. Herhangi bir problem yok, siz bizim misafirlerimizsiniz” denmesinin istendiğini söyledi. Ancak sonunda rehinelerin öldürüleceğini bildiğini anlatan çevirmen, röportajı bu noktada duygusallaşarak sona erdirmek istedi. Salih, Goto’ya Arapça bir isim takıldığını, böylece Goto’nun öldürülmeyeceğini düşündüğünü söyledi.