İsrail’in Kıbrıs'a yerleşme konusunda 2004 yılında Annan Planı sonrası gündeme getirdiği planı kademeli olarak uygulamaya koyduğu öğrenildi.

Haberdar’ın edindiği bilgilere göre, İsrail hükümeti İsrail’li işadamlarına finansman sağlayarak, adanın kuzeyinde yer alan KKTC ve Türkiye’nin güney kıyılarına yakın arazileri KKTC’li inşaat firmaları ve avukatlar aracılığı ile satın alarak yayılmaya başladığı öğrenildi.

Paravan şirket aracılığıyla arazi alınıyor

Yerli avukatların İsrailli işadamları ile işbirliği içinde olduğu bildirilirken, KKTC’de kurdukları paravan şirketler üzerinden arazilerin satın alınarak, lüks siteler kurulduğu belirtildi. İsrailli işadamlarıyla işbirliği yapan avukatları tespit eden KKTC’nin eski Barolar Birliği Başkanı ve Avukat Barış Mamalı, meslektaşlarının İsrail’li işadamlarıyla olan işbirliklerini kendi imkânlarıyla deşifre ettiğini söyledi.

Satın alınan arazilerin yerleri

İsrailli işadamlarının yerli avukatlar aracılığı ile satın aldığı arazilerin, Büyükkonuk, Bahçeli, Tatlısu, Karpaz, Dipkarpaz, Yenierenköy ve Sadrazamköy bölgeleri olduğu öğrenildi. Dipkarpaz’da büyük marina inşa eden İsrailli işadamları bölgeyi yakın zaman sonra serbest bölge ilan etmek için KKTC’li yetkililerle temas kurduklarını ancak, söz konusu marinanın serbest bölge olması talebinin sonucunun henüz belirlenmediği kaydedildi.

KKTC’ye haham atandı

KKTC’de kolonileşme stratejisi güden İsrail devletinin KKTC’nin Lapta İlçesi’ne Hayim Azimov adlı haham atadığı, lüks bir villa evde ibadethane kurdukları ve İbranice tabelayla “ Yahudilerin doğru adresi burasıdır” şeklinde ifade yer alıyor. Şuana kadar adanın kuzeyinde Yahudi cemaati olmaması nedeniyle uzun yıllar hahamın olmadığı KKTC’de, Yahudi cemaatinin hızla yayıldığı belirtiliyor.

Avukat Barış Mamalı:

“Yahudiler toprak alıyor”

Avukat Barış Mamalı, konuyla ilgili kendisinin bir araştırma yaptığını ve Yahudi işadamlarıyla işbirliğine giren bazı avukatların paravan şirket kurarak ortak çalıştıkları bilgisine ulaştıklarını kaydetti. KKTC’li yetkililerden bu konuyla ilgili bilgisiz olduğuna inanmak istemediğini söyleyen Mamalı, “İsrail’in Yahudi işadamları ve KKTC’li avukatlarla kurduğu iş birliği sayesinde KKTC’de çatır çatır toprak alıyor” dedi. Mamalı edindikleri bilgilerde gördüklerine şaşırdığını ifade ederek, edindiğim bilgilerde yaklaşık 6 meslektaşım bu işin içindedir” diye konuştu.

“Bir avukatın 30 şirketi var”

Mamalı, tespit ettiği şirket bilgilerinden bir meslektaşın 30 şirkette İsrail’li işadamlarıyla hissedar olduğunu ve bu şirketler üzerinden arazi satışı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Mamalı, bu olayın KKTC’yi ve Türkiye’yi çok büyük bir tehlike beklediğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat’ta yer alan bir ibareye göre, vaat edilmiş kutsal toprakların içinde Kıbrıs’ın olduğu da belirtiliyor.

İşte yasa

KKTC Yasası’na ilişkin yabancıların KKTC toprakları üzerinde arazi alımına ilişkin yasa şöyle:

“1)52/2008 Sayılı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Süreli Kiralama ( Yabancılar ) Yasası

2)(Fasıl 109 ve ilgili Tüzükler

’2) 2005 - 2008 arası ilgili yasa ve/veya emirname gereği bir yabancının satın alabileceği ve/veya mülkiyet sahibi olabileceği taşınmaz sayısı en fazla iki dönüm (1341 metrekare) arazi ve/veya 1 adet konut/dairedir. Keza halen yürürlükte olan 52/2008 sayılı yasa gereğince de bir yabancının satın alabileceği villa sayısı en fazla 1 tanedir ve/veya en çok 1 dönüm arazi (2680 metrekare)dir. Ayrıca Bakanlar Kurulu'nun bu satışa izin vermesi gerekir.

1.20120111110817.jpg

2.20120111110834.jpg

 

 

Kaynak:HABERDAR