ABD İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yıllık Uluslararası Narkotik Kontrol Strateji Raporu’nda Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)“ana endişe kaynağı” ülkeler arasında...

 

ABD İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yıllık Uluslararası Narkotik Kontrol Strateji Raporu’nda Vatikan, para aklama ve diğer finans suçları konusunda “endişe verici” 68 ülke ve yönetim arasında gösterildi. Vatikan’ın listeye girmesine gerekçe olarak, para aklamaya karşı bir yıl önce devreye alınan önlemlerin işe yarayıp yaramadığının belirlenememesi gösterildi.   

Vatikan’la birlikte endişe veren ülke ve bölgeler listesinde Belçika, İrlanda, Portekiz, Suudi Arabistan, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore de yer alıyor. ABD hükümetinin bu listeyi hazırlarken bir ülkedeki finans suçlarına karşı kanunlara ve bankacılık sektörünün büyüklüğüne baktığı belirtiliyor. Raporda “endişe verici” ülkelerin üzerindeyse “ana endişe kaynağı” ülke ve bölgeler sıralanıyor. Bunlar arasında ABD’nin yanı sıra İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, İsviçre, İsrail ve Japonya gibi ülkelerle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) var. Raporda Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu ve Doğu Avrupa açısından önemli bir bölgesel finans merkezi olarak nitelendi.

Türkiye’de otoyla aklama

Türkiye’de uyuşturucu kaçakçılığı, vergi kaçırma, sahte ürün ticareti gibi yöntemlerle de para aklandığı belirtilirken, bu kazançların terörizm finansmanında da kullanıldığına dikkat çekildi. Gayrimenkul, altın ve lüks otomobil alımı da para aklama metodları arasında sayıldı. KKTC’de ise 11 offshore banka ve 90 offshore şirket olduğu belirtilerek offshore bankacılığın endişe kaynağı olduğu dile getiriliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miliyet