Ermeni çeteleri tarafından 10 Mart 1918 tarihinde katledilerek şehit olan 278 Türk, düzenlenen törenle anıldı.

Aziziye Belediyesi tarafından Alaca köyünde düzenlenen törene, Erzurum'da temaslarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne milletvekilli Mehmet Tancer, UBP Güzelyurt Milletvekili Ahmet Çaluda, Gazimağusa Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orcan, Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Dernekleri Erzurum Federasyon Başkanı Doç. Dr. Süleyman Çiğdem, Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu ile vatandaşlar katıldı.

Ulusal Birlik Partisi Girne milletvekili Mehmet Tancer, şehitlik anıtına çelenk sunumuyla başlayan törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta da Alaca köyündeki gibi katliamlar yaşandığını, Rum çetelerinin KKTC'de 105 köyde katliam yaptığını söyledi.

KKTC'de her hafta anma törenleri yapıldığını vurgulayan Tancer, ''Avrupa'nın haçlı zihniyeti bu katliamları görmezden gelerek Müslüman-Türk halkını suçlamaktadır. Sayın Sarkozy'ye buradan bir mesajımız var. Gerçek katliamın nerede olduğunu gelip burada görsün. Gelsin ve Müslüman-Türk evladına yapılan gerçek katliamların nasıl olduğunu Alaca köyümüzde tespit etsin'' diye konuştu.

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Dernekleri Erzurum Federasyon Başkanı Süleyman Çiğdem de Azerbaycan topraklarını işgal eden ve hala işgalde ısrar eden Ermenistan'ın Karabağ'dan çıkması için herkesin aynı tepkiyi vermesini istedi.

Çiğdem, ''Bir taraftan meclislerin ve senatoların asılsız soykırım kanunlarını çıkarması için alttan alta propaganda yapacaksınız, çanak tutacaksınız, Sarkozy'yi kutlamak için hiç zaman kaybetmeyeceksiniz, sonra da Türkiye ve Ermenistan'ın birlikte gelecek oluşturmasını isteyeceksiniz. Bunun adı çifte standart değildir de nedir? Birlikte gelecek oluşturmak, geçmiş yaşanmışlara bakarken yeni ve farklı bir anlayışla bakılmasını gerektirir'' diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Erol Kürkçüoğlu ise sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bazı batılı devletlerin Türkiye'ye yönelik iftira kampanyası başlattığını ifade ederek, soykırımın Türk milletinin devlet geleneğiyle bağdaşmadığını vurguladı.

Kürkçüoğlu, ''Bugün Sarkozy ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kafkasya'da el ele vererek, Türk milletine yönelik düşmanca tavırlarını sürdürmekteler. Kin ve nefrete dayalı bir politikayla Kafkasya'da oluşacak bir barışı engellemeye çalışmaktalar. Sarkozy kendi kazdığı kuyuya kendisi düştü. Kendi anayasal konseyi Türk milletine yönelik böyle bir iftirayı kabul etmedi'' dedi.