Kızılay, iki kişiyi öldüren HIV’li kanda topu donöre attı, ‘Yanlış bilgi vermiş’ dedi. Açıklamaya göre test, HIV’in kuluçka döneminde yapıldığı için kan temiz çıktı ve hastalara verildi. Peki, vücuda girdikten sonra HIV’i anında tespit etmek mümkün mü?

İstanbul’da Kızılay’dan alınan kanla HIV kapan 3 kişiden ikisinin ölmesi üzerine Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bağışçının kanındaki HIV’in 13 günlük pencere, yani kuluçka döneminde olduğu için fark edilemediğini belirtti ve "Bulaşmada hiçbir eksiğimiz söz konusu değildir" dedi.

Akar’ın yaptığı bu açıklama dikkatleri bir kez daha HIV’in tespit edilebilirliliğine çevirdi. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aynur Topkaya, HIV’in vücuda girdikten sonra testlerde saptanabilir düzeye ulaşmasının zaman aldığını ve dünyada vücuda giren HIV’i aynı gün tespit eden bir yöntemin bulunmadığını söyledi.

Virüsün bir partikül olduğunu ve vücutta bir proteine girip çoğaldığını belirten Doç. Topkaya, “Virüsü ancak hücre içine girip kendi proteinlerini sentezlemeye başladıktan sonra tanıyabiliyoruz. Yasal olarak yapmak durumunda olduğumuz en gelişmiş eliza testleri ile bu süre 13 gündür” dedi.

DOÇ. TOPKAYA: EN HASSAS TESTTE BİLE 10 GÜN
Daha hassas olan moleküler testlerin de kullanıldığını belirten Topkaya, “Virüs vücuda girdikten sonra DNA’sını hücrenin DNA’sına yapıştırıyor. Virüsün kendini tespit ettirecek kadar çoğalması için geçmesi gereken süre bu en hassas yöntemde bile dünya literatüründe 10 gündür. Ancak bu yöntem daha çok hastalanmış kişiler üzerinde uygulanır” bilgisini verdi.

Nişantaşı Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Mamcu ise virüsün DNA’sına bakan moleküler testlerin tarama amaçlı kullanılmadığını belirtti ve “Çünkü bunlar pahalı testlerdir ve ancak hasta kişide virüsün genetik yapısını, özelliklerini, vücuttaki düzeyini veya yoğunluğunu belirlemek için yapılır” diye konuştu.

ÜNLÜ: BU TÜR BULAŞLAR TROMBOSİTTEN KAYNAKLANIR
HIV ile yaşayan kişilere ücretsiz destek hizmetleri sağlayan Pozitif Yaşam Derneği Başkanı Nejat Ünlü de, “Kan kontrol edilmek üzere 3’e ayrılır. Belirli sürelerde saklanabilen kan örneklerinde bu süre plazmada 2 yıl, eritrositte 42 gün, trombositte ise 5 gündür. 5 günlük olanlarda sıkıntı yaşanır. Çünkü HIV vücuda girdikten sonra hemen çoğalmak için hücreye girer. Bu kuluçka dönemi 13 gündür ve kan, test edilse bile HIV’in varlığı tespit edilemez” dedi.

AKAR: DONÖR YANLIŞ CEVAP VERDİ, SUÇLUDUR
İstanbul’da üç kişiye HIV’li kan verilmesinde kurumun herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını ifade eden Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kan bağışı yaparken doldurulan testte yanlış beyanda bulunmanın suç olduğunu, ''Donöre, son zamanlarda, belli bir zaman aralığında şüpheli cinsel ilişkide bulunup bulunmadığı veya hemcinsiyle ilişkide olup olmadığı sorulmuştur. Kişinin buna yanlış cevap verdiği bellidir. Dolayısıyla suçludur, her suçlu gibi onun da cezalandırılması gerekmektedir'' şeklinde konuştu.